Nieuws

'Smart' en elektrisch golfbaanbeheer

Bron foto: Thankful Photography, Robotgrasmaaier op groen gras en bloemen op de achtergrond (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    robotisering en elektrificatie
  • Interessant voor
    greenkeepers
Bekijk de bronnen
Steeds meer golfbanen zetten elektrisch aangedreven machines in. Robotmaaiers nemen veel werkuren uit handen van greenkeepers, ook zijn er elektrische ballenrapers actief. Robots bieden veel voordelen, de forse investering lijkt het enige nadeel. Een volgende stap in elektrificering van de golfbaan is elektrische onkruidverwijdering. Door een stroomstoot sterven ongewenste planten af.

Robotmaaiers zijn al langer te zien op de golfbaan. Een elektrische robotmaaier biedt voordelen, zoals het geringe onderhoud van de maaier en het geluid- en geurloos maaien. Sommige golfbanen gaan verder, zo rijdt in Zeewolde naast een robotmaaier ook een elektrische ballenraper rond. Golfclub Brunsummerheide test onkruidverwijdering met behulp van elektriciteit.  

Robotmaaiers 

Elektrische robotmaaiers op de golfcourse bieden veel voordelen. Een robotmaaier vraagt weinig onderhoud en maait geur- en geluidloos. De maaiers hebben een eenvoudige bediening, zodat iedereen met zo’n maaier kan werken. Alleen het afstellen van de messen vraagt om kennis van zaken. De maaiers kunnen greenkeepers ondersteunen in het werk en dragen op die manier bij aan een oplossing voor het huidige arbeidstekort.  

“We hebben er eigenlijk geen omkijken naar. We zijn een uurtje per week bezig met schoonmaken en de maaimesjes controleren, that's it.”

"Chris Nueboer, 2023"

Nog lang niet alle golfbaanbeheerders willen inzetten op robotisering, maar degenen die robotmaaiers gebruiken, zijn enthousiast. Gebruikers van de golfbaan zijn tevreden en greenkeepers zien goede maairesultaten.  

Het grootste nadeel van robotmaaiers is de forse investering, zeker in combinatie met zonnepanelen. Er zijn wel subsidiemogelijkheden waar golfbanen gebruik van kunnen maken.  

Elektrische ballenraper

Op de golfbaan in Zeewolde schafte men naast een robotmaaier ook een elektrische ballenraper aan. “We hebben met de robotmaaier en ballenraper onze drivingrange van 3 hectare geautomatiseerd,” vertelt hoofdgreenkeeper Chris Nueboer. Hij heeft voor de robotmaaier en de ballenraper gekozen vanwege het gemak. Na wat opstartproblemen doen de robotmaaier en de ballenraper nu moeiteloos hun werk. Nueboer: “We hebben er eigenlijk geen omkijken naar. We zijn een uurtje per week bezig met schoonmaken en de maaimesjes controleren. That's it.” 

Robotmaaiers en automatische ballenrapers kunnen niet alle werkzaamheden op de golfcourse vervangen. Dat stelt Diederik Geerinkx van Yamabiko Europe, die de robotmaaier en ballenraper aan de golfbaan in Zeewolde leverde. Hij ziet de robots als een extra hulpmiddel voor de greenkeeper, zeker in de huidige tijd waarin greenkeepers moeilijk te krijgen zijn.  

Onkruidverwijdering 

Sinds traditionele onkruidbestrijdingsmiddelen zijn verboden, zoeken greenkeepers naar de ideale manier van onkruidbestrijding. Elektriciteit kan een antwoord zijn. Bijvoorbeeld met de eWeeding. Dit apparaat bestaat uit een smalspoortrekker met een elektrisch werktuig die lamellen over de grond sleept. In een langzaam trekkertempo rijdt het werktuig over een perceel en geeft een stroomstoot van 8.000 volt aan ongewenste planten. Deze stroomstoot dringt door tot in de wortel, die vervolgens afsterft. Hoofdgreenkeeper Jeremy Kramer: “Onze eerste indruk: het werkt.” De ondergrond lijkt weinig uit te maken, ook de verharde parkeerplaats is behandeld. “Het is feitelijk het plantje dat de geleiding doet,” zegt Kramer. “Waar dat plantje dan in staat, maakt niet zoveel uit.”