Nieuws

Asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof uit biomassa

Gepubliceerd op
13 april 2016

In een door TKI-BBE gefinancierd project ontwikkelt ECN een efficiƫnt scheidingsproces dat lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers uit biomassa produceert. Vervolgens worden met twee van deze bestanddelen vier nieuwe toepassingen ontwikkeld: asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof. Daarmee kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen vervangen worden door duurzame.
ECN ontwikkelt een proces waarmee biomassa kan worden gescheiden in lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers. Uit testen blijkt dat met deze grondstoffen producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Daarmee is niet alleen de technologische haalbaarheid, maar ook de economische haalbaarheid veelbelovend.

Toepassingen

In het project wordt door ECN, in samenwerking met de R&D-afdeling van Dura Vermeer, bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam biobased asfalt, autobanden, scheepsbrandstof uit lignine en verpakkingen uit cellulose ontwikkeld. Om over voldoende grondstoffen te beschikken voor de ontwikkeling van deze toepassingen wordt in het project ook het proces verder opgeschaald.

Testmodellen in 2017 gereed

De verwachting is dat eind 2017 de projectpartners zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze testen in de praktijk en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

De omschakeling naar een biobased economy is vanuit het oogpunt van duurzaamheid een noodzaak. Tegelijkertijd biedt deze omschakeling belangrijke economische kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Topsectoren Agri & Food, Chemie en Energie geven via de Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy (TKI-BBE) richting aan de onderzoeksagenda en bieden bedrijven financiƫle steun bij onderzoeksprojecten.