Coproductie van monochloorazijnzuur en energiedragers uit biomassa

AkzoNobel is ‘s werelds grootste producent van monochloorazijnzuur (MCA). Het wordt geproduceerd uit azijnzuur dat afkomstig is uit petrochemische grondstoffen. Om het gebruik van deze grondstoffen te reduceren moet een biotechnologische conversietechnologie voor azijnzuur worden ontwikkeld.

De hoge kosten worden veroorzaakt door de zuivering van azijnzuur en de lage opbrengst door remming van de fermentatie door azijnzuur. Het doel van het project is om een nieuw duurzaam productieproces te ontwikkelen voor azijnzuur uit biomassa zonder deze bottlenecks. Energiedragers worden hierbij als co-product gevormd.

Het project levert een micro-organisme op dat suikers efficiƫnt kan omzetten in azijnzuur en energiedragers en kennis over hoe dit micro-organisme het best kan functioneren in een fermentatieproces. Het laat bovendien zien hoe dit fermentatieproces het beste kan aansluiten op suikerbietverwerking door Suiker Unie en MCA-productie door AkzoNobel.