Nieuws

Zeewier in het nieuws

Gepubliceerd op
29 oktober 2015

De ECN opende het nieuws met de stelling dat zeewierproductie net zoveel duurzame energie kan leveren als windmolens. Maar er is meer: zeewieronderzoeker op radio en TV en een aflevering van Het Klokhuis over zeewier.

Over 10 tot 20 jaar kan zeewierteelt in de Noordzee net zoveel energie leveren als alle Nederlandse windmolens, zei Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) vanmorgen in de Volkskrant. Bij zeewieronderzoeker Willem Brandenburg roept die claim nog wel wat vragen op.
Brandenburg wil eerst benadrukken dat hij zeker geïnteresseerd is in het werk van ECN, een onderzoekinstituut dat zich specialiseert in energie. Zo telen zij hun zeewier op tapijten terwijl Brandenburg touw gebruikt in zijn proeven. Tapijt zou wel eens voordeliger kunnen zijn. Zo groeit het wier direct op het substraat en hoeft het niet in het touw ‘geplant’ te worden. Bovendien blijken de touwen sneller dan verwacht aan vervanging toe. Wel maakt hij zich zorgen over de ecologische consequenties. Het water onder de tapijten krijgt mogelijk veel minder licht en dat kan gevolgen hebben voor het leven daar.

"Energie is de meest laagwaardige manier om zeewier te gebruiken", aldus Willem Brandenburg.

Ook twijfelt Brandenburg of het ECN wel de juiste toepassingen de prioriteit geeft. ‘Energie is de meest laagwaardige manier om zeewier te gebruiken’, zegt hij. Zelf ziet hij meer in het gebruiken van zeewier om voedsel, zoals eiwitten en suikers, of hoogwaardige chemicaliën, denk aan plastics of kleurstoffen, te produceren. Op die manier kan de Nederlandse teelt concurreren met goedkoop zeewier uit Azië. Bovendien vindt Brandenburg dat Nederland voor de energievoorziening moet kijken naar koolstofvrije bronnen, zoals wind, getij en zon. ‘Misschien ben ik te idealistisch, maar op de lange termijn wil je hier toch naartoe.’