Nieuws

De kunst van het boeren

Gepubliceerd op
21 maart 2017

EINDHOVEN - De ‘Kunst van het Boeren’. Dit is de titel van een serie die vanaf begin maart op Omroep Brabant te zien is. Een jaar lang zijn hiervoor vijf Brabantse boerenfamilies gevolgd. Het valt niet mee voor journalisten of programmamakers, behalve die van Boer zoekt Vrouw, om boeren zo ver te krijgen om burgers letterlijk en figuurlijk binnen te laten.

Veldkamp Produkties en Omroep Brabant gingen toch vol goede moed op zoek naar een boer en ze ‘strikten’ deelnemers uit Erp, Heijningen, Oss, Someren en Dongen.

Wat is de Kunst van het Boeren nog?
Welke idealen kun je nog als boer hebben? Hoe is de balans tussen dierenwelzijn en marktwerking? Staat de boer buiten of nog middenin de samenleving? Hoe logisch is biologisch en regeren data het bedrijf? Met deze vragen in het achterhoofd wilden de programmamakers weten wat dan nog de Kunst van het Boeren is.

Henriëtte en Alfons van den Hoek uit Dongen werden verrast toen ze werden benaderd. Aanleiding was 'de hele grote stap' die ze bedrijfsmatig gezet hebben. Ze zijn als huis-, tuin- en keukenteler overgestapt op de biologische landbouw. Het stel moest er wel even over nadenken, maar vond het al snel leuk. En leerzaam voor andere mensen om ze, via de tv, een kijkje in de keuken te gunnen. Maar Henriëtte heeft ook veel opgestoken, zegt ze, van de andere boeren die voorkomen in de serie.

Ook zoontje vond het leuk
Een van de kinderen Van den Hoek, Bram van elf, zag het aanvankelijk niet zitten. Uiteindelijk ging ook hij om, omdat de opnamen meevielen. Henriëtte: "Hij vond het eerst helemaal niks."

Voorwaarde voor moeders om mee te doen, was dat het geen soap à la Goede Tijden Slechte Tijden moest worden. En dat is meegevallen, zo concludeert ze na het bekijken van de eerste twee afleveringen. De Dongense vond wel dat het ‘heel gek’ was zichzelf terug te zien en dat ze op de beelden 'zonne dikke kop' had.

'Laat ze maar komen'
Henriëtte is niet bang voor reacties op straat nu haar man en zij na dit weekend, wanneer de serie in première is gegaan, wellicht bekende Brabanders zijn. “Laat ze maar komen. De serie geeft een heel reëel en waarheidsgetrouw beeld. Wij hebben geen toneel gespeeld en mijn man vond het ook helemaal leuk.” Alfons: "Het went heel snel, want je bent toch gewoon bezig met de normale gang van zaken. Nu liep er toevallig een cameraman achter ons aan."

Vanaf begin maart worden de acht afleveringen uitgezonden op Omroep Brabant.

(Bron: Omroep Brabant/Prinsentuin College)