Nieuws

Geslaagde masterclass “Licht” bij het Horticultural Experience Center in Bleiswijk

Gepubliceerd op
26 mei 2016

In het meetingpoint van het CIV Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in Bleiswijk vond op dinsdagmiddag 24 mei de masterclass  “De betekenis van licht voor het leven van de plant” plaats. Prof. dr. Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam had een aandachtig publiek, bestaand uit zo’n 40 deelnemers uit het bedrijfsleven, en 20 deelnemers uit het onderwijs. Deze laatste groep was grotendeels samengesteld uit studenten van

Edudelta/Melanchthon en Lentiz.

Na een korte inleiding door Jaco Speksnijder (teamleider mbo) kon de les beginnen.

Michel ging behoorlijk diep in op materie: de invloed van licht op groei en uitwikkeling werd om te beginnen toegelicht vanuit historisch perspectief (de cyanobacteriën die een miljard jaar geleden ontstonden). Daarna fotosynthese (wat gebeurt er in de chloroplasten de plantencel…) en de invloed van de verschillende golflengten van licht op dit proces, wat uiteraard gevolgen heeft voor het spectrum van de lampen die we gebruiken. Vervolgens de invloed op de ontwikkeling (kieming, bloei, veroudering) en groeirichting, bladkleur waar plantenhormonen en fotoreceptoren een rol spelen.

Er was veel ruimte om vragen die leven in praktijk aan de orde te stellen, hier werd volop gebruik van gemaakt. Zeker voor de mbo-studenten was het een pittig niveau: genoeg zaken die de nieuwsgierigheid prikkelen en om in de lessen nog eens op terug te komen. Na de masterclass was er gelegenheid om met een hapje en een drankje nog wat na te praten, hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt.  Kortom, een geslaagde middag, en zeker voor herhaling vatbaar.