Kwaliteitslabel Hippische opleidingen

Dit project wordt op dit moment uitgevoerd en heeft als hoofddoel het ontwikkelen van criteria voor het verstrekken van een kwaliteitslabel voor onderwijs in de paardenhouderij.

In de voorbesprekingen met opdrachtgever en belanghebbenden zijn drie criteria geïdentificeerd die van belang zijn voor een duiding van de kwaliteit van het onderwijs in de paardenhouderij. Deze criteria zijn:

  • Praktijkgerichtheid
  • Sectortevredenheid
  • Klanttevredenheid

Het is onduidelijk wat deze criteria nu precies inhouden, wanneer is praktijkgerichtheid bijvoorbeeld voldoende? Daarvoor is onderzoek nodig om de begrippen inhoud te kunnen geven, vervolgens de definitie ervan vast te stellen. Eenmaal vastgesteld is de volgende stap de normering.

Het onderzoek wordt voornamelijk kwalitatief ingericht. De methode die gebruikt wordt, is gebaseerd op interviews bij stakeholders waarbij tevens een stakeholderanalyse wordt gemaakt. Voorlopig zijn drie doelgroepen stakeholders geïdentificeerd:  MBO-, HBO- en private opleidingen.

Het resultaat van het onderzoek zal een methodologie zijn die handzaam en objectief is om op basis van kwaliteitscriteria de kwaliteitscommissie van de Nederlandse Paarden Academie de mogelijkheid te geven om opleidingen te beoordelen en een kwaliteitslabel te verbinden aan de conclusies van de beoordeling.