Nieuws

Airinov, specialist in drone-metingen voor de akkerbouw, van start in Nederland en Vlaanderen

Gepubliceerd op
21 januari 2016

Het Franse bedrijf Airinov is wereldwijd koploper op het gebied van precisielandbouw gebaseerd op gewasmetingen met drones. Vanaf 2016 gaat Airinov internationaal opereren, en komen deze diensten ook beschikbaar voor de Nederlandse akkerbouw. De volledig gevalideerde N- bemestingsadvieskaarten voor tarwe en koolzaad zullen snel aangevuld worden met nieuwe producten voor andere gewassen.

Logo Airinov

De weg naar een meer duurzame landbouw loopt via precisieteelt, en remote sensing met behulp van drones zal daar een grote rol in spelen. Dat is de visie van Airinov. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door een Franse boerenzoon en twee jonge ingenieurs, die de eerste multispectrale sensor voor drones ontwikkelden, samen met het Franse landbouwinstituut INRA. De multiSPEC 4C sensor meet de reflectie van het gewas in 4 verschillende golflengtes, en dat levert waardevolle informatie over gewasontwikkeling en plantgezondheid. Dankzij het gebruik van fixed-wing drones (in tegenstelling tot de bekendere multirotors) kan Airinov oppervlaktes van 50 – 150 ha doormeten in minder dan 30 min.

Dit is al revolutionair, maar de belangrijkste expertise van het bedrijf ligt in het interpreteren en vertalen van de verkregen beelden naar een praktisch toepasbaar advies voor de landbouw. Met behulp van unieke en geavanceerde agronomische modellen kan Airinov bijvoorbeeld nauwkeurige stikstofbemestingsadviezen geven voor de laatste stikstofgift voor tarwe of koolzaad, in U/ha en op de vierkante meter nauwkeurig. De kaarten zijn volledig compatibel met de meeste machinemerken. De akkerbouwer kan de stikstofbemesting zo beter managen en nauwkeurig afstemmen op de behoeftes van het gewas. Bovendien geeft de informatie veel inzicht in de variatie binnen een perceel.

Airinov onderscheidt zich bovendien door de zeer professionele organisatie, die het bedrijf in staat stelt grootschalig en efficiënt te opereren. In het voorjaar van 2015 werden bemestingskaarten geleverd aan 5,000 Franse boeren voor 100,000 ha akkers, binnen 2-4 dagen na de dronevlucht. Zo’n snelle levertijd is heel belangrijk voor boeren, die moeten kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Airinov bereikt dit door een nauwe samenwerking met gewasadviseurs en teeltspecialisten, en de ontwikkeling van uitgekiende software voor planning en resultaatmanagement.

Naast diensten voor de akkerbouw is Airinov ook gespecialiseerd in het bemeten van proefpercelen ten behoeve van veredeling of onderzoek. Met een enkele vlucht zijn voor elke microplot een hele reeks agronomische indexen beschikbaar, aangeleverd in Excel of andere, door de onderzoeker direct verwerkbare formaten.

Vanaf 2016 is deze innovatieve technologie beschikbaar in Nederland. In Vlaanderen is het nog even wachten op de regelgeving omtrent het gebruik van drones.

Bron: Persbericht Airinov Nederland