Activiteit

DierenFilmFestival Leeuwarden 2018

Dit mini-festival met uiteraard films, maar ook lezingen en een dierenkunstroute, wordt speciaal voor liefhebbers van dieren én films georganiseerd.

Organisator Hogeschool Van Hall Larenstein, Slieker Film, studievereniging Animoso, Dierenmuseum
Datum

za 6 oktober 2018 13:00 tot 17:00

Locatie Slieker Film, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden

Het festival beoogt dieren- en filmliefhebbers op toegankelijke wijze te informeren en amuseren over onze verschillende relaties met dieren. Welke waarde hebben dieren voor ons? Is een huisdier meer waard dan een dier gehouden voor voedsel of een wild dier? Is aandacht voor welzijn van dieren terecht of juist overdreven? Hoe was dat vroeger en hoe is het nu?

Programma

13.00 en 13.15 uur: aanvang film naar keuze
14.30-15.15 uur: pauze bij Café Z;
15.15-16.15 uur: lezing naar keuze (elk een half uur, inclusief discussie);
16.30 uur: start Leeuwarder Dierenroute

Films

Het festival opent om 13.00u met drie keuzefilms, de keuze is aan jou welke van de volgende films je wilt zien!

  • Kedi (start om 13.15u): 5 zwerfkatten in Istanbul worden gevolgd en inwoners vertellen over hun persoonlijke band met katten (documentaire/feelgood; 1h 19min). Tickets, trailer en meer informatie vind je hier;
  • Petit Paysan: Jonge boer is zo dol op zijn koeien dat hij een uitbraak van mond-en klauwzeer verzwijgt (speelfilm/drama/thriller; 1h 30 min). Tickets, trailer en meer informatie vind je hier;
  • Safari: Portret van Oostenrijkers die op plezierjacht gaan in Afrika en trots vertellen over wat hun een kick geeft. De trofeeën worden steeds groter... (documentaire/ sportjacht; 1h 31min). Tickets, trailer en meer informatie vind je hier;

In de pauze staat er een (vegan) hapje en een drankje voor je klaar in Café Z (eerste hapje en drankje gratis), naast Slieker/het Fries Museum. Na de pauze heb je keuze uit de onderstaande lezingen.

Lezingen

Tussen 15.15 en 16.15u kun je twee lezingen bijwonen:

Lezing 1: 'De kunst van het dieren houden’ (Hans Hopster):
Voor Leeuwarden zijn van oudsher drie dieren kenmerkend: het paard, de koe en de walvis, tegenwoordig de kat en de hond. Hoe werden deze dieren vroeger gehouden, en hoe nu? Of in het geval van de walvis: toen bejaagd en nu beschermd. Hoe zit het met het welzijn van deze dieren?

Lezing 2: ‘Dieren in de kunst’ (Henny van Rij):
Deze lezing gaat met name over dierenkunst op straat. Sommige steden zijn qua dierenkunst ware juweeltjes, daar hoort Leeuwarden zeker bij. Als je goed kijkt, zie je prachtige dierenbeelden en -ornamenten op pleinen en op of tegen de gevels van gebouwen. De lezing introduceert de Leeuwarder Dierenroute en leidt je langs kunst met paarden, koeien en walvissen, maar toont ook vele andere dieren zoals vissen, vogels, kikkers, varkens en zelfs het fabeldier de feniks.

Leeuwarder Dierenroute

Na de lezingen kun je op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een gids de Leeuwarder Dierenroute lopen. De Leeuwarder Dierenroute is een wandeling van 4 km door het centrum van Leeuwarden. Deze is eventueel in te korten tot 3 of uit te breiden naar 5 kilometer.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de films is gestart via Slieker Film.
Prijzen:
Regulier: € 9,50
CJP: € 8,50
Studenten (op vertoon van je studentenpas): € 6,00

Bijwonen van lezingen, en eerste hapje en drankje in de pauze zijn gratis!

poster DFF 2018.jpg