Cecil

Nieuws

Doodschieten leeuw Cecil hot news in de vakantieperiode

Gepubliceerd op
18 augustus 2015

Het meest opvallende dierenwelzijnsnieuws van de afgelopen weken was toch wel de dood van de leeuw Cecil. Cecil werd slachtoffer van de trofeejacht en hiermee is de kwetsbaarheid van van wilde dieren wereldwijd weer op de agenda gezet.

Cecil

Cecil, dertien jaar, was een grote leeuw met zwarte manen. Cecil leefde in het nationaal park Hwange in Zimbabwe. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een GPS-halsband. De universiteit onderzoekt de gevolgen van de jacht voor de leeuwen die in en rond het park leven. Het dier was een van de lievelingsdieren van de safarigangers van Hwange, want hij was in het geheel niet schuw. Hij gold als een icoon voor wilde dieren in de natuurparken van Afrika.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Trofeejacht

Cecil werd eind juli doodgeschoten, gevild en onthoofd - de kop van wilde dieren geldt voor jagers als trofee. De jagers hadden de leeuw eerst met voedsel uit het nationaal park weggelokt, omdat binnen het park jagen illegaal is. Buiten het park mag dit wel in beperkte mate, met vergunning. Eenmaal buiten het park werd met een kruisboog op het dier geschoten. Cecil leefde nog en kon pas 40 uur later afgemaakt worden met een pistool. De jager blijkt een rijke tandarts uit Minnesota te zijn. Hij zou 54.000 dollar hebben neergeteld hebben voor de jacht. De tandarts is inmiddels door alle ophef die is ontstaan ondergedoken met z'n gezin.

Keerpunt?

De dood van Cecil is nu aanleiding voor een debat voor scherpere regels voor de jacht op wilde dieren. De dood van Cecil is niet uniek. Uit een studie waarbij leeuwen uit Hwange werden gevolgd met behulp van GPS-trackers, bleek dat tussen 1999 en 2007 24 van de 62 gevolgde leeuwen waren omgebracht door jagers. Vooral mannetjesleeuwen zijn een populair doelwit voor jagers: hun manen zorgen voor een indrukwekkende buit. Terwijl juist de dood van een mannetjesleeuw extra ernstig is. Als zij hun vrouwtjes niet meer beschermen, zal een andere man hun plaats innemen - maar die zal eerst de nakomelingen van de andere vader doodbijten.

Jachttrofee verbannen uit vliegtuig

De Amerikaanse vliegmaatschappijen Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines zijn gestopt met het vervoeren van delen van leeuwen, luipaarden, buffels, olifanten en neushoorns als jachttrofeeën. Dat maakten de luchtvaartmaatschappijen begin augustus bekend. Dat vliegtuigen weigeren jachttrofeeën in te checken, is geen primeur. Maatschappijen als Emirates, Singapore Airlines en Lufthansa kondigden eerder hetzelfde aan. De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM vervoert sinds 1998 al geen jachttrofeeën meer.

Hoewel veel mensen het besluit van de vliegmaatschappijen toejuichen, is niet iedereen overtuigd van het effect van de maatregel. Reinier Enzerink van de Jagersvereniging noemt de actie van de luchtvaartmaatschappijen symboolpolitiek. Volgens hem heeft het niets met een langetermijnvisie op natuur te maken, maar is het vooral beter scoren bij de media. En: "het vliegtuigruim is vermoedelijk snel ingeruild voor een zeecontainer."

(Bron foto: Bryan Orford-screenshot YouTube)