Activiteit

Foto-expositie Vissen boven water

Om mensen stil te laten staan bij vissenwelzijn is vanaf 3 september deze foto-expositie op grote panelen te zien bij de Stopera in Amsterdam.

Organisator De Dierenbescherming, gemeente Amsterdam
Datum

ma 3 september 2018 12:45 tot ma 17 september 2018 23:59

Locatie Stopera, Amstel 1, Amsterdam

De veertiendaagse tentoonstelling is een initiatief van de Dierenbescherming. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming opent de openluchtexpositie op maandag 3 september om 12.45 uur. Admiraal: “Vissen hebben gevoel, ze kennen emoties, maar hebben een lage aaibaarheidsfactor. Hun beleving van pijn en stress is veelal onbekend bij het grote publiek. Geeft dat ons het recht om dan maar alles met een vis te doen? Als ware het gevoelloze wezens? “.

De discussie over dierenwelzijn wordt tegenwoordig volop gevoerd, maar vissen komen er wat dat betreft volgens de Dierenbescherming bekaaid vanaf. Als huisdier, als buit in de sport of als lekkernij die volop wordt gepromoot als ‘gezond’. Voor de lijdensweg van vissen wil de Dierenbescherming de komende jaren meer begrip en aandacht. Bij het grote publiek, maar zeker ook bij de visserijsector en de overheid. De expositie is daartoe een aanzet.

Volgens de Dierenbescherming zou een logische eerste stap zijn dat vissen verdoofd worden voordat ze worden geslacht. Dat is sinds deze zomer alleen verplicht bij paling. Andere vissen sterven een langzame, pijnlijke dood door verstikking, door ze op ijs te leggen of levend van hun organen te ontdoen.