Klonen wens of waanzin_BNN

Nieuws

Pipo de kloon: wens of waanzin?

Gepubliceerd op
1 november 2016

Vorige week bracht BNN naar buiten dat ze een Rotterdamse bulldog hebben laten klonen in Zuid-Korea. De vraag is of klonen mag, of het kan, en of we het moeten willen? In het nieuwe tv programma Klonen: Wens of Waanzin reizen Sophie Hilbrand en Bas Haring de wereld over om de stand van zaken rondom klonen te verkennen.

Wens of waanzin?

De programmamakers ontdekten dat het mogelijk is om een hond in Zuid-Korea te laten klonen, en dat in Argentinië paarden voor de polosport worden gekloond. Bas Haring was in de eerste uitzending van 'Klonen: Wens of Waanzin' deskundige en legde contact met het kloonbedrijf Sooam Biotech in Zuid Korea. Hij is op zoek gegaan naar Nederlandse hondenbezitters die een kopie wilden van hun hond. Voor het programma lieten Hans en Pup hun 12 jarige Amerikaanse Bull Dog Joep klonen bij het Zuid Koreaanse bedrijf. Ze noemden hun gekloonde hond Pipo.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Klonen

In 1996 kwam het eerste zoogdier ter wereld dat gekloond is met cellen van een volwassen dier: het schaap Dolly. Dolly werd geboren in Schotland en ging na 6 jaar ook weer dood aan vroegtijdige artritis. Het klonen doet veel stof opwaaien: niet iedereen vindt het klonen acceptabel. In Nederland is een maatschappelijk debat over dit onderwerp gevoerd. De controverses bleken bij elke toepassing anders. Bij klonen voor transplantatiedoelen (= weefsel en organen kweken ten behoeve van transplantatie), was vooral het gebruik van menselijke embryo’s omstreden. In de veehouderij werd van klonen geen grote rol verwacht, maar wel in de life science industrie, waarbij de discussie ging over het gebruik van genetisch-gemodificeerde (transgene) dieren, bijvoorbeeld voor de productie van medicijnen. De dieren worden dan genetisch zo aangepast dat ze een bepaalde stof produceren die via hun melk of urine gewonnen kan worden. Door ze te klonen, kunnen met minder dieren meer medicijnen worden gemaakt. In de politieke discussie ontstonden over dit punt de grootste meningsverschillen.

Zelf normen en waarden stellen

Het Rathenau Instituut, werd naar aanleiding van het BNN programma onder andere door het NOS Journaal om commentaar gevraagd. Volgens directeur Peters zijn er nu twee grenzen overschreden. De eerste is de grens van onderzoek naar praktijk. Tot nu toe was klonen iets van onderzoekers. Nu wordt het goedkoop en snel op de markt beschikbaar en dus ook iets voor het volk. De tweede is een landsgrens. Peters: "Je kunt in een ander land een hond klonen en die in Nederland invoeren. Alles wordt steeds internationaler. Dat maakt het wel ingewikkeld." Peters benadrukt dat we als samenleving zelf grenzen kunnen stellen tussen wat wenselijk is en wat niet. "We hoeven niet per se te berusten in nieuwe technieken. We zijn er zelf bij. We maken als samenleving zelf onze eigen normen en waarden en wetten en regels. En we kunnen zelf verantwoordelijken aanwijzen."

Klonen: wens of waanzin? Vanaf vrijdag 28 oktober elke week om 21:10 uur op NPO 2!

(Bron foto: Still uit Klonen: wens of waanzin_BNN)