Hogeschool VHL

Symposium

Studium Generale Is schoon wel zo gewoon?

Het Lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool VHL organiseert weer haar tweejaarlijkse Studium Generale (SG). Deze keer is het onderwerp ‘Is schoon wel zo gewoon?’, waar wordt ingegaan op de invloed van hygiëne op het dierenwelzijn.

Organisator Lectoraat Welzijn van Dieren
Datum

wo 2 december 2015 13:15 tot 15:15

Locatie Auditorium van Hogeschool VHL, Agora 1, Leeuwarden

Bij het houden van dieren is een goede hygiëne van belang, dat weet iedereen. Maar wat is goed: schoonspuiten met een hogedrukreiniger? Wist je dat dan alle aanwezige ziektekiemen vrij spel hebben en door de ruimte vliegen? Daarnaast veroorzaakt het de nodige geluidsoverlast. Eenmaal schoon is de eigen geur ook verdwenen en komt het dier voor zijn gevoel in een nieuwe ruimte met de nodige stress tot gevolg. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar zo is er nog veel meer dat aandacht vraagt bij een goede hygiëne voor een beter dierwelzijn.

Drie sprekers

  • Saskia Arndt, Universiteit Utrecht - Hoe reageren dieren op veranderingen in hun leefomgeving? Deze reacties kunnen zich uiten in gedrag en/of fysiologie. Het is heel belangrijk om hiervan bewust te zijn in relatie met mogelijke welzijnsaantastingen. Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op wetenschappelijke resultaten;
  • Ingrid van Dixhoorn, Wageningen UR Livestock Research - Een gezond dier moet in een schone omgeving leven. Daar horen (natuurlijke) verrijkingsmaterialen zoals stro of turf vaak niet bij. Maar klopt die opvatting wel? Een toelichting op de invloed van verrijking op het welzijn, de immunologische en fysiologische status, en de ziektegevoeligheid van varkens;
  • Peter van der Laar, Van Eck b.v. - Kan met behulp van ozon een verlaging van micro-organismen in de ruimte zelf gecreëerd worden? Hoe wordt binnenkomende lucht in een ruimte, waarin mens en dier zich bevinden, behandeld m.b.v. ozon? Wat zijn de verwachtingen voor het toekomstige gebruik van desinfecteermiddelen?

Geïnteresseerden zijn vanaf 13:00 uur welkom, toegang is gratis.

Studenten van VHL kunnen het Studium Generale gebruiken voor vrije SLB-uren.