Blogpost

Zwepen, sporen en bitten zijn handig!

Gepubliceerd op
5 augustus 2013

Paarden zijn geliefd. Iedereen die paardrijdt zal beamen dat hij of zij om het paard geeft. Maar op welke manier is een ruiter met dierenwelzijn bezig?

Ik, als ruiter, instructrice en bijna afgestudeerd dierenwelzijn wetenschapper, vind dat het niet best gesteld is met de Nederlandse paardensport sector. Paardensport is ontstaan uit het noodzakelijk gebruik van paarden voor oorlogen, transport enz. Om het paard goed bruikbaar te maken was het noodzakelijk dat hij altijd precies deed wat wij wilden. Daarvoor zijn bitten, sporen en zwepen uitgevonden. Erg handig en praktisch allemaal, vooral als je leven op het spel staat. Maar waarom gebruiken we al die hulpmiddelen nu dan nog steeds? Het is zelfs zo dat het niet toegestaan is om bitloos op een dressuur wedstrijd te verschijnen tenzij deze wedstrijd hier speciaal voor georganiseerd wordt. En mocht je zo goed zijn dat je hoger op komt (vanaf de lichte tour) dan mag je niet zonder een dubbel bit met hefboomwerking rijden (stang en trens). Wil je niet met dat bit rijden, dan heb je niks in die klasse te zoeken.

Ga eens naar een willekeurige paarden wedstrijd kijken en tellen hoe veel mensen zonder zweep en/of sporen rijden. We houden van onze dieren, maar willen ze wel dwingen om dingen te doen voor ons plezier. Het is niet best. Maar wat is de oplossing? Moeten we allemaal maar stoppen met paardrijden en alle paarden door de rundvlees burgers mixen? Nee, het kan anders! Er zijn mensen zoals Alexandеr Nevzorov en Klaus Hempfling die hun paarden zonder dwang moeilijke oefeningen kunnen laten doen. Door middel van begrip, geduld, respect en het inspelen op het werkwillige karakter van het dier. Steeds meer mensen stellen zich open voor deze methode, maar het is niet makkelijk. Niet om het te leren en niet om in de hedendaagse maatschappij toe te passen.

Hoe dan ook, ik hoop dat iedereen die paardrijdt en wedstrijden rijdt, soms nadenkt over waarom dingen op een bepaalde manier gaan. En vooral ook, of het anders kan.