Dossier

Knaagdierbeheersing

Vanaf 1 september 2015 moeten agrarische ondernemers die bestrijdingsmiddelen voor knaagdieren (rodenticiden) gebruiken in het bezit zijn van een licentie: het vakbekwaamheidsbewijs Knaagdierbeheersing op het Agrarisch Bedrijf (KBA).

Sinds januari 2017 zijn er voor buitengebruik van rodenticiden aanvullende regels. Degene die middelen toepast, moet een cursus en examen om plaagdieren te bestrijden hebben gevolgd.

Knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven valt uiteen in twee delen:

  • binnen bedrijfsgebouwen en
  • buiten bedrijfsgebouwen.

KBA geldt alleen voor binnen. KBA-GB (KBA Gecertificeerde Bedrijven) geldt voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen. Als je op het bedrijf buiten gebruiksgebouwen, anticoagulantia wilt toepassen, dan moet het bedrijf ook gecertificeerd zijn door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB).

Heb je al een licentie gewasbescherming? Dan kun je een kennisbijeenkomst met het thema 'KBA' volgen. Hiermee beschikje over een licentie KBA.

In de brochure Knaagdierbeheersing kun je lezen welke licentie je nodig hebt.

Wijziging vanaf 2022

Vanaf 2022 gaat het CTGB de toelatingen voor anti-coagulantia wijzigen. Voor steeds minder middelen is dan de licentie KBA toereikend. Geleidelijk aan zal voor steeds meer middelen gaan gelden dat de licentie KBA-GB noodzakelijk is. De verwachting is dat per 2026 de licentie KBA voor geen enkel middel toereikend is.

In dit dossier vind je informatie over de cursus knaagdierbeheersing: over de knaagdieren en achtergrondinformatie. Het dossier is samengesteld op verzoek van de Stuurgroep Gewasbescherming van de AOC-Raad.