Dossier

Ondernemerschap in het onderwijs

Ondernemerschap wordt steeds belangrijker. Eén op de acht werkende Nederlanders verdient zijn geld als ondernemer (Lees voor zijn ook haar.) Jong ondernemerschap, ondernemendheid en ondernemend onderwijs krijgen blijvende aandacht in het onderwijs. In 2008 is er vanuit de ministeries van EL&I en OCW in samenwerking met(koepel)organisaties uit het onderwijs, studenten(organisaties) en het bedrijfsleven gestart met het Actieprogramma 'Onderwijs en Ondernemerschap'.

sl_logo_innershade.png

StartLife

StartLife is een initiatief van het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen in de Food Valley Regio. StartLife heeft als doel studenten en starters enthousiast te maken voor het ondernemen zodat ze hun kennis en vaardigheden optimaal kunnen inzetten voor nieuwe, eigen initiatieven op het terrein van agrifood en life sciences.

Lees meer

StartLife is het ondernemersloket voor startende ondernemers in de sector agrifood- en life sciences.

Dafne logo.gif

DAFNE

DAFNEe is de afkorting van het Center of Entrepreneurship (DAFNE). DAFNE is een samenwerkingsverband van partijen die het belangrijk vinden het ondernemerschap van studenten, docenten en onderzoekers te stimuleren.

Lees meer

DAFNE (Dutch agro-food Network of Entrepreneurship) is een samenwerking van de Wageningen Universiteit, hogeschool Van Hall Larenstein, HAS Den Bosch en CAH Dronten. Kenmerkend voor deze samenwerking is het groot aantal betrokken partijen. Het consortium zal aandacht besteden aan het vermarkten van kennis en octrooien.

DAFNE-projecten:

  • Het verbeteren van entrepreneurial mindset
  • Ontwikkeling van competenties en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap
  • Kennisvalorisatie en Intellectueel Eigendom

Meer informatie

122402021_thinkstock.jpg

Wetenschappelijk Onderwijs

Wageningen Universiteit geeft de mogelijkheid om kennis te maken met ondernemerschap. Het BSc-programma linkt onderwijs in de life sciences met onderwijs in innovatiemanagement en ondernemerschap.

cah-ondernemend.jpg

HBO-opleidingen

Via een hbo-opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness is het mogelijk om in vier jaar een volledige hbo-opleiding te volgen. De opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness leidt op tot bedrijfskundige in de agrarische sector.

cace2b8b-8172-42ae-b861-2e2f7a55eda8_bizniz 1_239x133.jpg

Associate degree (Ad)

De Associate degree (Ad) is een verkorte opleidingstraject op HBO-niveau. Er wordt specifiek opgeleid voor een functieprofiel. Belangrijkste doelgroep is de groep MBO-ers met een aantal jaren werkervaring in de te volgen richting.

studentes_in_lab.jpg

MBO opleidingen

Vanaf het schooljaar 2011-2012 staat de Certificeerbare Eenheid (CE) Ondernemerschap in de kwalificatiestructuur. Behalve over ondernemerschap wordt er in het MBO ook gesproken over ondernemendheid.

Lees meer

Belangrijke ondernemende kwaliteiten zijn creativiteit, zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en een open blik naar de buitenwereld.

Laatste wijziging aan dit dossier:

13 april 2017

Foto:Thinkstock