Dossier

Seed Valley

In Seed Valley, het gebied in Noord-Holland tussen Enkhuizen en Warmenhuizen, zijn tientallen bedrijven gevestigd gespecialiseerd in de veredeling, productie en verkoop van hoogwaardige zaden en plantaardig uitgangsmateriaal.

De veredelingsbedrijven in deze regio hebben een wereldreputatie. Zes van de negen topbedrijven op de wereldmarkt zijn in Nederlandse handen. Terwijl de sector jaarlijks groeit met 5 procent, blijft het aanbod van vakbekwaam geschoold personeel achter. Daarom werkt Seed Valley samen met Groen Onderwijs aan initiatieven om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen.

Werkgelegenheid. Bron: Seed Valley

Omvang

Werkgelegenheid 2012

De Nederlandse veredelingsindustrie is verantwoordelijk voor 46% van de wereldwijde exportwaarde van uitgangsmateriaal van groenten, siergewassen, aardappelen en grassen. In Noord-Holland werken in de zaad- en verdelingssector ruim 3000 medewerkers. Dat aantal groeit jaarlijks.

Lees meer

De Nederlandse vestigingen groeien in de periode 2009 – 2015 met gemiddeld 5% per jaar, buitenlandse vestigingen met gemiddeld bijna 9%. 39% van de medewerkers heeft een hbo- of universitair diploma, 35% een mbo-diploma. 45% heeft een groene opleiding.

De 21 bedrijven in de stichting Seed Valley investeren 16% van de omzet wordt geïnvesteerd in research & development, met uitschieters bij afzonderlijke bedrijven tot boven de 20%.

De Seed Valley bedrijven hebben in Noord-Holland een ruimtebeslag van ongeveer 370 hectare, verdeeld over 28 locaties.


Meer informatie

Kloof

Jan Willem Breukink, CEO van Incotec vertelt op 26 september 2012  in een uitzending van DWDD over het succes van zijn bedrijf en van Seed Valley. Er is veel onbekendheid over deze sector.

Bedrijven in de zaad- en veredelingssector hebben moeite geschoold personeel te vinden. De sector verwacht dat er knelpunten ontstaan om met name veredelaars (hbo- en wo-niveau) en zaadtechnologen. De kennisontwikkeling is enorm.

Lees meer

De instroom van nieuwe studenten in de plantenteeltrichtingen is de laatste decennia sterk afgenomen. Bovendien is de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt niet altijd optimaal, zo blijkt uit een verkenning plantenveredeling in de Groene Kenniskolom (nov. 2008)


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Sow to Grow

Sow to Grow is een initiatief van nationaal museum Saet & Cruyt en is gevestigd in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen en is september 2018 geopend.

Op interactieve wijze kan de bezoeker, jong en oud, kennis maken met de rol van planten in de voedselvoorziening, het leefbaar houden van onze planeet en de veraangenaming van onze leefomgeving nu en in de toekomst.

Lees meer

Met behulp van tablets en koptelefoons ervaren bezoekers hoe de veredelingsfirma’s bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening.

De Experience geeft een uitgebreide inkijk in de plantenveredeling, zaadteelt en zaadhandel niet alleen voor volwassenen, maar ook kinderen krijgen een heldere en begrijpelijke inzage in het werk van plantenveredelaars.

Foto: Seed Valley

Minor Verdeling (hbo)

Doel van het rigo-project 'Plantenveredeling' van CAH Vilentum in Dronten (2006-2008)  was het ontwerpen van een minor voor de groene veredelaar weer op de kaart te zetten. Daarvoor werkte onderwijs samen met veredelingsbedrijven.

Foto: Seed Valley

Seedbreeding MBO+

Met het kigo-project Seedbreeding MBO + dat uitgevoerd wordt binnen het GKC programma Productie en Handel Plant, willen Clusius College en CAH Vilentum een flexibel en modulair ingericht onderwijs- en opleidingsaanbod opzetten dat aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven. Doel is de inhoud van de plantenteeltopleiding beter af te stemmen op het werk in de veredelingssector.


Contactpersoon


Lees meer

Daarom worden theorie en praktijk zoveel mogelijk geïntegreerd aangeboden. Docenten van CAH Vilentum en Clusius College ontwikkelen lesmateriaal.

In samenwerking met Seed Valley en Agriboard bouwt Clusius College in Hoorn het Clusius Lab, een moderne kas met laboratoria en instructielokalen, dat in september 2013 geopend moet worden.

Al eerder, in 2010, startte de mbo-opleiding Groene Analist in een samenwerkingsverband van Nova College en Clusius Bedrijfsopleidingen


Leer materiaal

Meer informatie

Foto: Seed Valley

Summerschool Green Genetics

Sinds 2008 organiseert Wageningen Academy (Wageningen Business School) in samenwerking met Seed Valley een Summer School rond plantenveredeling en zaadtechnologie. In een programma van een week wordt een internationaal gezelschap van 40 studenten meegenomen op een intensieve rondreis door de veredelingssector en de plantenwetenschap.

Lees meer

De hbo- en wo-studenten krijgen gelegenheideen kijkje te nemen in het wetenschapsgebied en het bedrijfsleven in deze sector.

Meer informatie


Joost Keurentjes. Foto: UvA, Jeroen Oerlemans

Bijzondere leerstoel

Dr. Joost Keurentjes (1968) is met ingang van 1 februari 2013 benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste Kwantitatieve Genetica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de UvA wordt voor een periode van vijf jaar mede gefinancierd door de Provincie Noord-Holland en Seed Valley,

Lees meer

De bijzondere leerstoel is ondergebracht bij het Swammerdam Institute voor Life Sciences, onderdeel van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De nieuwe leerstoel is gericht op het opleiden van een nieuwe generatie onderzoekers die zich niet alleen richten op de wetenschap maar ook bekend zijn met de specifieke doelstellingen vanuit de groene sector. Keurentjes - in samenhang met het bestaande biologiecurriculum aan de UvA - onderwijs ontwikkelen voor biologiestudenten in de bachelor- en masterfase.

Keurentjes bekleedt zijn functie als bijzonder hoogleraar naast zijn baan als universitair docent aan Wageningen UR, de universiteit waaraan hij sinds 2002 is verbonden.


Laatste wijziging aan dit dossier:

8 augustus 2019