Nieuws

Aanpakken en beheersen paratuberculose mogelijk

Uit het project Paratuberculose Programma Schaap Geit blijkt dat het bestrijden van paratuberculose (paratbc) bij geiten en schapen niet makkelijk is, maar dat het wel mogelijk is.

Dit meldt Geitenhouderij - Op de hoogste trede voor paratbc, dat een korte beschrijving geeft van het programma waaraan veehouders tegen betaling kunnen deelnemen. Het programma is gebaseerd op individueel melk- of bloedonderzoek op afweerstoffen tegen paratbc en op afvoer van besmette dieren is te lezen op de site van GD Diergezondheid - paratbcschaapgeit.

Ongeneeslijke, sluipende ziekte

In vakblad Geitenhouderij staat dat de ziekte, veroorzaakt door de paratuberculosebacterie, zeer langzaam verloopt. In een bijna gelijknamig getiteld artikel (naar het motto van het programma) in het vakblad Veehouder & Veearts - Op de bovenste tree voor paratbc is te lezen dat de ziekte ongeneeslijk is. Hoe de ziekte verloopt en hoe de infectie zich verspreidt, is in beeld gebracht in Geitenhouderij.

Veehouder & Veearts gaat dieper in op lichaamsprocessen; de reacties die de bacterie teweeg brengt en hoe de bacterie zich verspreidt. De ziekte is vaak pas na jaren aan het uiterlijk en het functioneren op te merken, waarvan de eerste symptomen een dorre vacht en droge en schilferige huid kunnen zijn.

Programma

Genoemd programma -dat deze aandoening wil beheersen om de bedrijfseconomische en de welzijnsschade terug te dringen- onderkent drie statussen: A, B en C. Geitenhouderij: ‘Het programma helpt, indien gewenst, op te klimmen van (zwaar) besmet (status B of C) naar nauwelijks of niet besmet (status A). Daarna ondersteunt het bij het bewaken van de behaalde status’. In de vakbladen wordt verder stilgestaan bij de wijze van testen en is te lezen over de manieren om besmetting te verminderen. Denk aan hygiënemaatregelen, vaccinatie en afvoer dieren.

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zou zo’n 80% van de Nederlandse commerciële melkgeitenbedrijven met de infectie te maken hebben.


Bron foto: Pixabay