Studiedag

Alles is verbonden, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Voedsel is onderdeel van een complex systeem, waarin energie, CO2, klimaat, menselijk gedrag en identiteit verbonden zijn. Volgens prof. dr. Marten Scheffer bestaan er voor zulke systemen kantelpunten die tot fundamentele veranderingen kunnen leiden. Hoe kun je die zien aankomen? En kun je ze in de goede richting sturen? Of zijn we het cruciale ‘tipping point’ al gepasseerd? Eva Gladek wil dit punt voor zijn. Zij probeert met haar bedrijf maatschappelijke verandering teweeg te brengen, vooral op het gebied van duurzame steden en industrieën. Gladek ziet goedbedoelde initiatieven om te verduurzamen vaak misgaan, omdat er niet naar het geheel gekeken wordt: “Sustainability is not a property of objects, but of systems.” Hoe ziet het mondiale voedselsysteem er uit? En waar zitten de kantelpunten? Let op: Eva Gladeks deel van de lezing is Engelstalig.

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 9 februari 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512 JE Utrecht

Sprekers

  • Prof. dr. Marten Scheffer
  • Eva Gladek

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.