Nieuws

Auteursrecht in het onderwijs

Mag je volgens het auteursrecht als leraar een tekst van internet kopiëren voor je leerlingen? En mag je in de klas een YouTube-filmpje laten zien? En mogen leerlingen plaatjes van Internet kopiëren? Kennisnet heeft in een brochure op een rij gezet wat mag en wat niet mag.

Auteursrecht geeft de auteur zeggenschap over zijn werk. Hij mag bepalen wie zijn tekst, foto of filmpje mag gebruiken. Wil je een tekst van iemand anders kopíëren, gebruiken op een website of een publicatie, dan moet je toestemming vragen. Dat geldt ook voor teksten, foto's en filmpjes die op internet staan. Maar hoe zit het nu in het onderwijs?

Kopiëren

Voor het onderwijs is een bijzondere regeling. Een afkoopregeling, waarvoor scholen een vergoeding betalen, maakt het mogelijk dat je gedeeltes van auteursrechtelijk werk kunt gebruiken in de klas. Zo mag je filmpjes van YouTube of Uitzending Gemist gebruiken, of online nieuwsberichten. Je mag ook gedeeltes uit lesmateriaal kopiëren en dat delen met leerlingen, zo lang dat maar een klein deel van het werk is. Een richtlijn is niet meer dan 10% van het werk, met een maximum van 10 pagina's.

Licentie

De brochure  'Auteursrecht en internet, wat mogen scholen wel en niet' gaat uitvoerig in op verschillende cases. Zo mag je veel materialen die op Wikiwijs worden aangeboden zonder kosten vrij gebruiken. Wikiwijs maakt gebruik van de Creative Commons-licenties om de auteursrechten van makers van arrangementen te regelen. Wil je andere materiaal gebruiken, dan kun je ook de zoekmachine van Creative Commons gebruiken.

Leerlingen

Leerlingen moeten zich ook houden aan de auteursrechten. Stel dat je leerlingen een opdracht geeft een werkstuk te maken van 12 pagina's over insecten. Wat mogen ze dan? Mogen ze dan plaatjes gebruiken? De brochure is duidelijk: dat mag zo lang die plaatjes rechtenvrij zijn of onder een Creative Commons-licentie vallen. Of de plaatjes moeten vallen onder het citaatrecht. Dat is een fragment, een klein onderdeel uit een openbare publicatie. De leerling moet dan wel de bron en de maker vermelden.

Meer informatie vind je op de website www.onderwijsenauteursrecht.nl 

(Bron foto: Pixabay)