Nieuws

Aziatische hoornaar in Zeeland

In een moestuin op Schouwen-Duiveland is waarschijnlijk de eerste Aziatische hoornaar in Nederland gevonden. Deze exoot uit Azië heeft zich elders in Europa al gevestigd en vormt mogelijk een nieuwe bedreiging voor bijen en hommels.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina subsp. nigrithorax) is een exoot die van oorsprong in de tropische regio van Zuidoost Azië voorkomt. In 2004 werd deze grote wesp voor het eerst in Zuidwest Frankrijk gesignaleerd. Een koningin was mogelijk meegereisd met geïmporteerde keramische bonsaipotten, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een factsheet. Vanuit die eerste populatie verspreidde de Aziatische hoornaar zich geleidelijk.

Verspreiding

In 2007 werd in België voor het eerst een nest gevonden en vernietigd. De soort heeft zich nu vooral gevestigd in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje, maar er zijn ook vondsten gemeld uit Portugal, Italië, Duitsland, België en in 2016 ook in Engeland. De NVWA verwacht dat de wesp zich in een groot deel van Europa kan verspreiden. Het lijkt er op dat de eerste hoornaar nu ook in Nederland is gevonden in een tuin op Dreischor in Zeeland. NatureToday maakt dat bekend in een bericht op 19 september.

Exoot

De Aziatische hoornaar is opgenomen op de Unielijst van de EU-exotenverordening, omdat de soort schadelijk is voor honingbijen en inheemse insecten. Deze wesp eet honingbijen en andere bijen, mieren, hommels, vliegen vlinders en rupsen. Wanneer de soort zich hier definitief vestigt, zou dat kunnen zorgen voor een nieuwe bedreiging van bijen en hommels.

Grote wesp

De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar. Het is een grote zwarte wesp met een oranje gezicht. Op het achterlijf vind je twee dunnen gele banden en een gele punt. De koningen is zo'n 3 cm groot, de werksters zijn tussen de 17 en 24 mm groot. Om zeker te weten of het in Nederland om de Aziatische hoornaar gaat, zal er in de komende weken bij Dreischor een nader onderzoek plaatsvinden, meldt Nature Today. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zullen de provincie Zeeland en de NVWA bepalen welke vervolgactie nodig en mogelijk is.

(Bron foto: Pixabay)