Studiedag

Basistraining Voedselbereiding

Deze eendaagse training richt zich op de basistechnieken van het koken gerelateerd aan het keuzevak 'Voeding, hoe maak je het? De training geeft inhoudelijk inzicht in het keuzevak, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Organisator Aeres Hogeschool Wageningen
Datum

wo 11 april 2018 10:00 tot 16:00

Locatie Aeres Hogeschool Wageningen Mansholtlaan 18 Wageningen Lokaal 104

Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. Het keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’ is een nieuwe invulling. Inhoudelijk komen bij dit keuzevak de volgende onderwerpen aan de orde: bewaren van voedsel, koeling, HACCP, hygiëne, voedselbewerking, voedingswaarde, eetgewoonten, voedselgezondheid, voedselproductie, voedselaanbod, voedselverspilling en marketing. Deze cursus geeft een inhoudelijk inzicht in het keuzevak, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Uitvoering

Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten voor beroepsgerichte vakken in het vmbo-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. Deze training wordt verzorgd door Peter Heijmen, vakdocent bij ROC Rijn IJssel.

Doelgroep

Docenten / aankomende docenten binnen het nieuwe profiel Groen die het keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’ (gaan) verzorgen en weinig ervaring met de inhoud hebben.

Inhoud

Deze praktische cursus richt zich op de basistechnieken van het koken. In de ochtend gaan we bezig met basis kook technieken zoals het gebruik van koude en warme bindmiddelen. Ook gaan we snijtechnieken oefenen. Het eten dat we bereiden is de lunch. In de middag staan de schijf van vijf, hygiëne, HACCP, de Hygiënecode en het bewaarprotocol centraal. Tijdens de dag worden er twee accenten gelegd: vakinhoud en vakdidactiek. De receptuur krijg je mee naar huis in de vorm van werkbrieven, bruikbaar voor je vmbo-leerlingen.

Programma

  • 10.00 Ontvangst en kennismaking
  • 10.15Basiskooktechnieken, Koude en warme bindmiddelen, Snijtechnieken (snipperen, julienne snijden en brunoise snijden)
  • 13.00Lunch
  • 13.30Schijf van vijf,
    Vaktheorie (bewaarprotocol, hygiënecode, HACCP), Verbinding praktijk aan
    theorie, Verbinding theorie aan praktijklessen vmbo
  • 16.00Afsluiting