Nieuws

Behoud bodemkwaliteit met rijpaden

Door met trekkers en landbouwmachines over het land te rijden, verdicht je de bodem waardoor gewassen minder goed groeien. Door te kiezen voor vaste rijpaden, beperk je die verdichting. En er zijn meer mogelijkheden om de bodemkwaliteit te behouden.

In grond die niet, of zo min mogelijk wordt bereden, groeien planten beter. Dat zie je op de kopakkers, waar gewassen achterblijven in groei. Als je kiest voor een teeltsysteem met vaste rijpaden, kun je je gewassen niet bereden telen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het teeltsysteem met rijpaden loont, schrijft Landbouwmechanisatie in het artikel 'Vaste rijpaden, spoorvast'.

Brede trekker

Biologisch akkerbouwer Digni van den Dries uit Ens heeft ervaring met dat systeem. Hij werkt met teeltstroken van 3 meter breed. Zijn trekkers hebben een spoorbreedte van 3,15 meter. Omdat de trekkers nog net binnen de 3,5 meter breedte vallen, mag hij zonder begeleidend voertuig over de openbare weg.

Opbrengstverhoging

De overstap op het systeem vergde wel wat investering, zo is te lezen in het artikel. Zo moest hij apparatuur ombouwen en investeren in gps. Van den Dries ziet dan zijn opbrengsten verhoogd zijn, bovendien kan hij met het rijpadensysteem eerder het land op. Dat klopt ook volgens bedrijfsadviseur Sander Bernaerts. In een teeltsysteem met rijpaden liggen de opbrengsten zo'n 10% hoger. In het artikel legt hij uit dat voor de meeste telers een overstap naar 1,50 meter het eenvoudigst is. Je kunt dan de gangbare rijafstanden van 50 en 75 cm handhaven.

Bandenspanning

Er zijn meer mogelijkheden om de bodemkwaliteit te behouden, zo is te lezen in het aritkel 'Innovaties voor de grond'. Zo werkt Wim Steverink uit Tollebeek met het concept 'Lasting fields' waarin een centrale spoorlijn op het bedrijf een belangrijke rol speelt. Aan- en afvoer van producten en machines gaat via de centrale spoorlijn, lichtgewicht werktuigen doen hun werk via vaste rijpaden haaks op de centrale spoorlijn. De Stichting de Hoeksche Waard op de kaart (H-Wodka) wil met een maximale bandenspanning van 1 bar de bodemkwaliteit behouden. En Ap Niemantsverdriet bedacht een systeem waarbij kuubskisten een centrale rol spelen bij de oogst van aardappelen. In dit oogstsysteem is gebruik van kiepwagens overbodig.

Rubber

Henry van der Woerd en Peter Eilander uit Tollebeek sparen de bodem door te werken met de grootst mogelijke rubber banden, schrijft het vakblad in het artikel 'Dilemma rubber'. Ze kiezen bewust niet voor rupsbanden omdat de akkerbouwers het idee hebben dat onder rupsbanden vaker zuurstofgebrek in de grond ontstaat.

(Bron foto: Pixabay.com)