Studiedag

Beter opgewassen, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking voeden? Ligt de oplossing van het voedselvraagstuk bij de mens? Of moeten we onze gewassen gewoon sterker maken? Prof. dr. ir. Corné Pieterse (Plant–Microbe Interacties en Future Food, UU) doet onderzoek naar het immuunsysteem van de plant. 25% van de oogsten gaan wereldwijd verloren aan ziekten en plagen. Hoe kunnen we dit cijfer omlaag brengen? Marc van Rijsselberghe teelt aardappels en groenten zoals zeekool en strandbiet in zilte grond. Wereldwijd wordt 50% van de zoetwatervoorraad bedreigd door zout. Als we landbouw kunnen plegen op zoute grond, wat zou dat op kunnen leveren?

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 16 februari 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512 JE Utrecht

Sprekers

  • Prof. dr. ir. Corné Pieterse
  • Marc van Rijsselberghe

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?

I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.