Nieuws

Bioplastic: biobased of biologisch afbreekbaar?

Bio-based plastics, plastic gemaakt van plantaardige biomassa, is niet hetzelfde als biologisch afbreekbaar plastic. Biobased plastics kun je gewoon hergebruiken. En biologisch afbreekbaar plastic is niet de oplossing voor plastic soup. Vogels kunnen nog steeds stikken in een biologisch afbreekbare plastic zak.

Over biobased plastics en biologisch afbreekbare plastic bestaan soms hardnekkige misverstanden, meldt Wageninen UR in een bericht over het rapport 'Bio-based and biodegradable plastics'. In dat rapport zetten onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research feiten en over beide soorten plastics op een rij.

Biobased plastics zijn plastics die gemaakt zijn van plantaardige biomassa. Biobased zegt alleen iets over de oorsprong van het materiaal. Het uiterlijk van die plastics kun je nauwelijks onderscheiden van plastics die gemaakt zijn van fossiele producten. Dat geldt trouwens ook voor de plastics die biologisch afbreekbaar zijn.

Productiecapaciteit

In 2015 was de productiecapaciteit van alle plastics wereldwijd ongeveer 1% biobased of biologisch afbreekbaar. De onderzoekers verwachten dat die productiecapaciteit zal groeien tot 2,5% in 2020. Dat dit percentage zo laag is, kan er mee te maken hebben dat de biobased en bioafbreekbare plastics nog duurder zijn dan de fossiele plastics. Daarnaast is er nog veel onbekendheid bij consumenten.

Afbreekbaar

Bioplastics worden veel gebruikt in voedselverpakkingen, wegwerp servies, winkeltassen of weefsels. De meest gebruikte biobased plastics zijn PLA (polymelkzuur), zetmeel gebaseerde kunststoffen en cellofaan. Biobased plastic is niet per definitie biologisch afbreekbaar. Het is ook niet zo dat bioplastics per definitie goed voor het milieu zijn.

Milieubelasting

Biologisch afbreekbare plastics worden wel afgebroken door micro-organismen, maar de snelheid hangt van af van het milieu waarin ze terechtkomen. Sommige bioplastics kunnen in ze binnen enkele maanden afbreken, maar zeevogels kunnen nog steeds stikken in zo'n plastic zak. Toch kan de eigenschap nuttig zijn, bijvoorbeeld voor plastic dat als bodembekking of mulch wordt gebruikt, of voor vislijnen. Het rapport laat zien dat de milieubelasting van veel biobased plastics lager is dan van fossiele kunststoffen. Er komen bij de productie minder broeikasgassen vrij.

(Bron foto: Shutterstock)