Nieuws

Blackhead, bedreiging voor kalkoenen

Blackhead of zwartekoppenziekte is een grote bedreiging voor de kalkoenensector. Het sterftepercentage na infectie is hoog en er zijn weinig middelen beschikbaar.

Kalkoenen zijn sowieso lastig, zegt pluimveedierenarts Marc Heijmans in het artikel 'Blackhead: onvoorspelbare killer' in vakblad Veehouder & Veearts. De dieren hebben snel last van hittestress, raken makkelijk in paniek en er is een grote potentiële ziektedruk. Een van die bedreigingen is 'blackhead'.

Blauwkleuring

De ziekte wordt veroorzaakt door een eencellig organisme, Histomonas meleagridis, dat na infectie de darmwand beschadigt en de lever kan aantasten. De mest kleurt geel. Door een gebrekkige zuurstofopname kleurt de huid blauw. Dat zie je vooral bij de kop, vandaar de naam 'blackhead' of zwartekoppenziekte.

De ziekteverwekker is afhankelijk van tussengastheren: spoelwormen die zich in de blinde darm van de kalkoenen kunnen ophouden. Vooral bij warm en vochtig weer kan de ziekte optreden. Heijmans zag afgelopen zomer twee uitbraken. In beide gevallen stierf de helft van de dieren. Sterftepercentages van meer dan 50 %, soms wel 100 %, zijn niet ongewoon bij een uitbraak. Het lastige is dat er steeds minder preventieve en curatieve middelen tegen deze ziekte beschikbaar zijn. Dierenartsen kunnen bij een uitbraak maar weinig doen.

Onderzoek

Eigenlijk is er meer onderzoek nodig, maar de kalkoensector is maar klein. In Nederland is tussen 2000 en 2014 het aantal kalkoenen op pluimveebedrijven gedaald van ruim 1,5 miljoen tot bijna 800.000. Het aantal bedrijven daalde van 120 in het jaar 2000 tot 40 vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En wereldwijd zijn er niet meer dan drie wetenschappers die zich gespecialiseerd hebben in deze ziekte.

(Bron foto: Pixabay)