Nieuws

Bladluizen aanpakken met sluipwespen

Bladluizen kunnen zich snel vermenigvuldigen en veel schade toebrengen aan een gewas. Gelukkig zijn er sluipwespen en andere natuurlijke vijanden die je in kunt zetten.

Bladluizen kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen. Naast het feit dat ze de groei van de plant belemmeren door er sappen met voedingsstoffen aan te onttrekken, kunnen ze ook virussen overdragen en de hormonenbalans in de plant verstoren. KAS Magazine licht in het artikel 'Bladluis VS Sluipwesp' de bladluis, sluipwespen en andere natuurlijke vijanden uit.

Bladluizen

Omdat het plantensap suikerrijk is, scheiden bladluizen de overbodige suiker weer uit in de vorm van honingdauw. Door die honingdauw, waarop zwarte roetdauwschimmels groeien, kunnen gewassen sterk vervuild raken. De belangrijkst soorten bladluizen zijn de perkzikbladluis (Myzus perciscae), de katoenluis (Aphis gosypii), Macrosiphum en de boterbloemluis Aulacorthum solani.

Sluipwesp

Voor bestrijding van bladluizen zijn er verschillende biologische bestrijders beschikbaar. De sluipwesp Aphidius colemani is een zeer geschikte bestrijder van de bladluis. Andere natuurlijke vijanden zijn de galmug Aphidoletes aphidimyza, het lieveheersbeestje Adalia bipunctata en de gaasvlieg Chrysoperla carnea.

Voor meer informatie verwijst het vakblad naar het boek 'Kennen en herkennen' dat te bestellen is bij Koppert.

(Bron foto: Koppert)