Nieuws

Bloedonderzoek nodig bij verwerping

Bij ongeveer 1 op de 100 koeien komt verwerping voor. De oorzaak van die verwerping kan besmettelijk zijn, daarom is bloedonderzoek nodig. Maar niet alle veroorzakers kun je op die manier traceren. Een verwerpersprotocol kan helpen de mogelijke oorzaak te vinden.

Iedere veehouder krijgt wel eens te maken met verwerping, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Ongeveer 1 op de 100 koeien verwerpt. Wanneer het vaker gebeurt, is het belangrijk te weten wat de oorzaak is van die verwerping zodat je er wat aan kunt doen. Bij 5% of meer verwerpers per maand spreekt de GD van een verwerpersprobleem. In het artikel 'Een koe verwerpt, wat te doen?' worden een tiental oorzaken van verwerpen besproken.

Bloedonderzoek

Een mogelijke oorzaak zou de Brucella abortus-bacterie kunnen zijn. Nederland is sinds 1999 gelukkig vrij van runderbrucellose. En het is ook belangrijk dat dit zo blijft omdat de bacterie ook besmettelijk is voor mensen. Daarom zijn veehouders verplicht bij verwerping bloedonderzoek te laten doen. Dat moeten ze doen bij dieren die verwerpen tussen de 100 en 260 dagen dracht. Naast onderzoek op brucellose kun je ook onderzoek doen naar mogelijke andere oorzaken zoals IBR (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis), neospora, salmonella en BVD (Bovine Virus Diarree).

Protocol

Het artikel noemt een tiental mogelijke oorzaken van verwerping. Uit het bloedonderzoek blijkt dat bij 48,3 procent van de verworpen kalveren een bacteriële infectie werd gevonden, waarbij Trueperella pyogenes, salmonella en Bacillus spp. het vaakst voorkwamen. Bij 15,6% van de dieren wordt Neospora aangetroffen. Van de vele mogelijkheden zijn niet alle oorzaken besmettelijk. Zo kunnen stressfactoren, mineralen- of vitaminetekorten of vergiftigingen een rol spelen. Om problemen aan te pakken heeft de GD een verwerpersprotocol opgesteld. Stap voor stap kun je de verschillende risicofactoren doorlopen zodat je de mogelijke oorzaak van verwerping kunt vinden.

(Bron foto: Shutterstock)