Nieuws

Bloedonderzoek zonder stress

Voor gezondheidsonderzoek moeten van runderen regelmatig bloedmonsters worden genomen. Dat is bijvoorbeeld nodig voor onderzoek naar 'Infectieuze boviene rhinotracheïtis' of IBR. Met een verplaatsbare behandelinstallatie kun je een bloedmonster nemen zonder al te veel stress te veroorzaken.

Bloedmonsteronderzoek bij rundvee is nodig om ziekten te kunnen vaststellen zoals bijvoorbeeld 'Infectieuze boviene rhinotracheïtis' of IBR. Dit is een virusziekte die de luchtwegen aantast. Het virus kan latent aanwezig zijn, zonder dat je symptomen als verminderde eetlust, een waterige, slijmerige neusuitvloei of hoge koorts ziet. Bij verminderde weerstand of stress kan een koe het virus weer uitscheiden waardoor andere dieren besmet kunnen raken. Het is daarom belangrijk te weten of IBR aanwezig is. Daarvoor is bloedonderzoek nodig.

Behandelinstallatie

Vakblad VeeteeltVlees laat in het artikel 'Veilig uitgevoerde bloedtap altijd mogelijk' zien dat je met een verplaatsbare behandelinstallatie op elk moment veilig bloedmonsters kunt nemen. Die installatie bestaat uit een loopgang met een terugloopblokkering, een kiosk en een vastzet- en behandelbox van 2,5 m lang en 1 m breed. De kiosk biedt een veilige werkplek voor bijvoorbeeld de veearts. Hij kan er bloedmonsters nemen, maar kan ook andere werkzaamheden verrichten zoals het scheren en tuberculineren of rectaal onderzoek voor drachtcontrole.

Vaccinatieplicht

Het bloedonderzoek op IBR is nodig voor het verkrijgen van een status IBR-vrij. In juli liet staatssecretaris Martijn van Dam in een Kamerbrief weten dat hij bestrijding van IBR nationaal wil aanpakken. In Nederland worden rundveehouders verplicht hun dieren te vaccineren tegen IBR, tenzij ze IBR-vrij zijn.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(1)