Bijeenkomst

Boeren, Burgers en Biodiversiteit: de weg vooruit

Een avond vol ideeën voor het nieuwe boeren, een duurzaam voedselsysteem en herstel van natuur en biodiversiteit.

Organisator Pakhuis de Zwijger en Triodos Bank
Datum

di 10 december 2019 20:00

Locatie Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 1019 HC Amsterdam

Nederland loopt aan tegen haar ecologische grenzen. De stikstofcrisis is nog lang niet voorbij. De manier hoe we onze voedsel produceren, is broodnodig toe aan verandering. Dat raakt de toekomst van de landbouw, van boerenfamilies en van bedrijven in de voedselketen. De boerenprotesten laten zien dat er veel op het spel staat: veel boeren voelen zich onmachtig in een systeem waarop ze nauwelijks invloed hebben. Ondertussen worstelt Nederland met de gevolgen van grootschalige landbouw die vooral op de export is georiënteerd, met als resultaat verschraling van ons landschap en uitholling van biodiversiteit boven en onder de grond.


Met in dit programma onder andere:

  • Nadia Zerouali Kookboekenschrijver en Smaakmaker Flevocampus
  • Geert van der Veer Plattelandspionier, initiator Herenboeren
  • Bregje Hamelynck Zelfoogsttuin Ús Hôf
  • Alex Datema Voorzitter bij BoerenNatuur

In lijn met de visie van minister Carola Schouten op kringlooplandbouw buigen allerlei boeren, andere ondernemers en NGO’s uit de landbouw- en voedsel- en natuursector zich over de vraag hoe we naar een herwaardering van ons voedsel komen met een kleinere impact op het milieu. Een model dat de boer in staat stelt om rendabel te boeren en er tegelijkertijd voor zorgt dat de landbouw weer past binnen de milieugrenzen van ons land.

Wat is nu het antwoord van deze gemeenschap op de crisis van vandaag? Wat heeft deze gemeenschap Nederland en boeren in de knel te bieden? Hoe kunnen zij bijdragen aan het perspectief van de kringlooplandbouw? En hoe kunnen de vele initiatieven elkaar helpen en versterken? Kortom, een avond waarbij we duurzame (denk)krachten samenbrengen op weg naar een nieuwe evenwicht tussen voedsel, natuur en dierenwelzijn.