Nieuws

Boerenijs als tweede bedrijfstak

Om extra inkomsten te genereren kunnen melkveehouders hun zuivel verwerken tot ijs. Om boerenijsbereiders te ondersteunen via cursussen werkt de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders samen met de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders.

Harm en Rian Fabrie in het Brabantse Reusel melken 250 koeien. Van de circa 2,3 miljoen liter melk die de koeien jaarlijks produceren, verwerken ze 1,5 tot 2% tot ijs, zo meldt vakblad De Zelfkazer in het artikel 'Boerenijs wordt gretig gekocht'. Het ondernemerspaar verkoopt het ijs in 30 smaken in de eigen winkel en aan een tiental ijssalons, boerderijwinkelsen restaurants in de omgeving.

Marktonderzoek

Voordat het echtpaar in 2014 begon met de ijsbereiding, volgden ze een cursus, voerden een marktonderzoek uit en verdiepten ze zich in mogelijkheden: 'Het was een optelsom van de grondstof, de melk, die we zelf hebben, de ruimte die beschikbaar was en de markt die er is voor boerenijs,' aldus Rian Fabrie in het artikel. Het bleek een succes: 'Na twee weken was het al een gekkenhuis: er was veel belangstelling voor ons ijs', zegt Harm Fabrie.

In gesprek

Naast de ijsverkoop onderneemt het echtpaar meer activiteiten om in contact te komen met burgers. Zo organiseren ze elk voorjaar een open dag. Fabrie vindt het belangrijk om in met klanten en bezoekers in gesprek te komen over de veehouderij omdat de afstand tussen boeren en burgers steeds groter lijkt te worden. Het echtpaar wil helpen die afstand kleiner te maken. Het is een van de overwegingen om in samenwerking met de groene opleidingen van het Pius X College in Bladel educatieve rondleidingen te geven. 

Omdat er bij meer zuivelboeren interesse bestaat voor ijsbereiding, werkt de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders samen met de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). Die VAIJ organiseert cursussen, meldt het vakblad.

(Bron foto: Pixabay)