Nieuws

Bomen verankeren: de systemen op een rij

Verankeren met een juk of liever middels dynamische tuiverankering? Het ondergronds verankeren van bomen kan ook, bijvoorbeeld met staalkabels, of een ijzeren penwortel. Vakblad Bomen zette de methoden op een rij.

Per methode worden voor- en nadelen en materialen beschreven. Denk aan de constructie boompalen met boomband, waarbij de band hoog gefixeerd kan worden (als een 'juk'). Dit laat echter weinig beweging van de boom toe. En kies je voor ondergrondse staalkabels dan kies je voor arbeidsintensief werk. Bovendien blijft er veel materiaal achter in de ondergrond.

Trekproeven/windlast

Resultaten uit trekproeven/windlastanalyse kunnen wellicht de doorslag geven bij je keuze. Ook over dit onderzoek is te lezen in vakblad Bomen (artikel Aanplant van jonge kwekerijbomen). Onderzocht zijn esdoorn, peer, es, linde en iep. 'Opvallend is hier dat de bomen met ondergrondse verankeringsystemen niet significant beter scoren dan de controlebomen zonder verankering', meldt het vakblad. En bovengrondse verankering (vooral die met twee palen en boomband) leidt tot duidelijk hogere grenskrachten dan ondergrondse verankering.

Bovengronds

Twee Duitse onderzoekers pleiten voor bovengrondse verankering. Zij zijn van mening dat 'ondergrondse boomverankeringen vaak niet deugen en raden aan om, omwille van het welzijn van de boom, terug te keren naar de traditionele paalverankering' (artikel Vergelijking verankeringssystemen op jonge en volwassen bomen).

Desondanks is ondergronds verankeren van bomen 'in', zo bleek uit een enquête van vakblad Boomzorg (2013) onder onder meer boomverzorgers, boombeheerders en adviseurs. 28% van de ondervraagden verkiest ondergronds verankeren – het merendeel heeft dus wel de voorkeur voor bovengrondse verankering. Van degenen die bomen liever ondergronds verankeren vindt 52% esthetiek de belangrijkste overweging. Zie Hoe plant Nederland? voor meer resultaten.

(Bron foto: Pixabay)