Nieuws

Britse melkveehouders verkennen markt A2-melk

De melk van koeien met het A2-gen is geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor gewone melk. Sinds kort brengen Britse melkveehouders de A2-melk als bijzondere melkstroom op de markt.

In Australië en Nieuw Zeeland is de A2-melk al enkele jaren op de markt en sinds eind vorig jaar zijn ook zestien melkveehouders in Groot-Britannië overgestapt. Zij houden koeien met een specifieke genetische variant die melk geven met een andere eiwitsamenstelling, de A2-variant. Mensen die overgevoelig zijn voor gewone melk, kunnen vaak wel A2-melk verdragen. En dat biedt marktkansen voor deze bijzondere melkstroom. Steeds meer deskundigen zien toekomst in aparte melkstromen ofwel differentiëren in het product melk, meldt een artikel in het vakblad Veeteelt. Het artikel belicht de ervaringen van de Britse melkveehouders met de introductie van A2-melk.

Extra inkomsten

Sinds eind vorig jaar zet Müller Wiseman Dairies (MWD) de A2-melk als een apart merk in Groot-Brittannië in de markt. Het bedrijf is tevreden over de introductie; de vraag naar A2-melk groeit, al zal het net als in Australië wel een nicheproduct blijven. Zestien melkveehouders leveren de melk die in ruim 600 winkels door het hele land verkrijgbaar is. Vier bedijven leveren uitsluitend A2-melk, de andere bedrijven melken (nog) twee groepen koeien, A1 en A2. MWD zorgt voor financiële ondersteuning voor tests en aanpassingen aan het bedrijf, zoals een extra melktank. Ook ontvangen de boeren 2,75 eurocent per liter extra voor de A2-melk.

Ook in Nederland?

Koeien met het A2-gen komen van nature voor, de hoeveelheid verschilt per ras en per regio. Koeien in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en de meeste Europese landen geven hoofdzakelijk A1-melk. Uit een een Nederlands onderzoek dat Veeteelt aanhaalt, bleek een groot aandeel van de holsteinkoeien het A2-gen te dragen. Fokken op A2-eiwit zou dus goed kunnen in Nederland, maar de belangstelling is tot nu toe gering. FrieslandCampina geeft in het artikel aan dat ‘het bedrijf de ontwikkelingen rond A2-melk volgt, maar dat het wetenschappelijk bewijs van de gezondheidsvoordelen nog ontbreekt’. Er zijn geen concrete plannen om in Nederland en België op korte termijn A2-melk te introduceren.

Melk voor overgevoelige mensen

A2-melk kan gebruikt worden door mensen die maagdarmproblemen krijgen na het drinken van gewone melk, maar die niet lactose-intolerant zijn. In Europa heeft naar schatting 20% van de bevolking last van melkdrinken, waarvan 5% lactose-intolerant is. In ‘gewone’ melk zit de A1-variant van het eiwit bèta-caseïne. Bij het verteren van A2-eiwitten ontstaan andere restproducten dan bij A1-eiwitten, die bij sommige mensen darmklachten opleveren.


(Bron foto: Pixabay)