Nieuws

Brusselse stadsboerderij als schakel tussen consument en landbouw

Dit voorjaar werd op het dak van een voedingshal en slachthuis in Anderlecht de grootste stadsboerderij van Europa geopend. Groenten worden in de open lucht geteeld. En met aquaponics worden in kassen vis, tomaten en microgreens geteeld.

De stadsboerderij, die door Brussels Building Integrated GreenHouses (BIGH) op het dak van een abbatoir en voedingshal is gebouwd, bestaat uit een kas van 2000 m² voor tuinbouwgewassen en aquaponics en 2000 m² groenteteelt in de open lucht. Vakblad Management&Techniek schrijft dat dit de grootste stadsboerderij van Europa is.

Schakel

In het artikel 'Grootste Europese stadsboerderij op water in Anderlecht' is te lezen dat de initiatiefnemer BIGH stadslandbouw ziet als een aanvulling op de bestaande akkerbouw. De stadsboerderij moet functioneren als een schakel tussen stedelijke consumenten en rurale productie en als schakel tussen experts, producenten en andere actoren in de voedingssector.

Aquaponie

In de kas bevindt zich een een systeem voor aquaponie, een combinatie van hydroponie (plantengroei op water) en aquacultuur (visteelt). De afvalstoffen van de vissen worden gebruikt voor de teelt van tomaten en microgreens zoals Chinese bieslook, doperwten, radijs, mosterd, bloedzuring en Oost-Indische kers. De afvalstoffen worden via een microbiologisch proces omgezet in voedingsstoffen voor de planten. De stadsboerderij maakt verder gebruik van een warmtepomp die warmte gebruikt van het slachthuis, elektriciteit uit zonnepanelen. Het water is voornamelijk regenwater.

Tomaten

De viskwekerij heeft een capaciteit van zo'n 35 ton gestreepte baars per jaar. In de kas worden naast de microgreens verschillende tomatensoorten geteeld op een biologisch substraat dat makkelijk gecomposteerd kan worden. In de buurtmoestuin worden verschillende bladgroenten in de open grond geteeld. Sinds 2016 is zo'n 700 m² in gebruik. De bedoeling is dat dit geleidelijk aan uitgebreid wordt tot 2000 m².

(Bron foto: Pixabay)