Presentatie

Concurreren of co-creëren? Life Lezing 2019

Prof. Henk Jochemsen legt ons in de Life Lezing uit waarom het klassieke begrip rentmeesterschap ons kan helpen om meer aandacht te hebben voor sociale en ecologische verantwoordelijkheden. In plaats van marktsturing moeten we volgens hem naar ‘samensturing’.

Organisator Aeres Hogeschool Dronten
Datum

do 4 april 2019 16:00 tot 10:00

Locatie Aeres Hogeschool Dronten, De Drieslag 4 in Dronten

De laatste decennia worden landbouw en voedselproductie steeds meer als een puur economische activiteit gezien. Concurrentie van voedselproducten op de wereldmarkt leidt tot scherpe prijzen voor consumenten. Tegelijkertijd worden bepaalde kosten niet doorberekend maar juist afgewenteld op de gemeenschap en toekomstige generaties. Het huidige voedselsysteem stelt ons daarom voor indringende vragen. Is er eigenlijk wel sprake van eerlijke concurrentie gezien de ketenmacht van grote internationale agrochemische bedrijven en de retail? Kan voedselproductie wel zo éénzijdig economisch worden gezien?

Prof. Jochemsen legt ons in de Life Lezing uit waarom het klassieke begrip rentmeesterschap ons kan helpen om meer aandacht te hebben voor sociale en ecologische verantwoordelijkheden. In plaats van marktsturing moeten we volgens hem naar ‘samensturing’.

Prof. dr. ir. Jochemsen is emeritus bijzonder-hoogleraar christelijke filosofie van Wageningen University & Research. Daarvoor was hij onder meer lector ethiek bij Christelijke Hogeschool Ede. Ook was Jochemsen directeur van Prisma, een vereniging van christelijke organisaties in ontwikkelingssamenwerking.

Koert Jansen zal in zijn bijdrage reageren op de lezing van prof. Jochemsen. Hij laat zien hoe waardengericht ondernemen en investeren ook vanuit economisch perspectief verstandig is.
Het Fair Factory Development Fund is opgericht door Incluvest BV en de ontwikkelingsorganisatie Woord & Daad. Het fonds investeert in voedingsmiddelenfabrieken in ontwikkelingslanden. Ze geloven in de kracht van ontwikkelingslanden die zelf hun voedingsmiddelen produceren. De fabrieken spelen een sleutelrol in de opbouw van gezonde waardeketens, die ten goede komen aan alle stakeholders, waaronder de toeleverende boeren.

Koert Jansen is directeur van Incluvest BV, een social impact investment company gelieerd aan de ontwikkelingsorganisatie Woord & Daad. Recent hebben zij gezamenlijk het Fair Factory Development Fund opgericht.