Studiedag

Cursus Groenten! voor (v)mbo-docenten

Het keuzevak ‘Voedsel, hoe maak je het?’ is een onderdeel van het nieuwe vmbo-profiel Groen. Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten voor beroepsgerichte vakken in het vmbo-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. De cursus Groenten! is bedoeld voor (aankomende) docenten die in dit keuzevak les gaan geven en willen weten hoe je een goede invulling kunt geven aan het keuzevak. Tijdens deze dag leer je alles over groenten in combinatie met warenkennis, keukentechnieken, kooktechnieken en verduurzamen.

Organisator Aeres Hogeschool
Datum

wo 13 november 2019 10:00 tot 16:00

Locatie Aeres Hogeschool Wageningen (lokaal 104), Mansholtlaan 18, 6708 PA Wageningen

Als onderdeel van het nieuwe  vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. Rond het keuzevak ‘Voedsel, hoe maak je het?’ hebben we al meerdere trainingen aangeboden. Uit de evaluaties blijkt dat er behoefte is aan verdieping: Hoe geef je nu een goede invulling aan lessen die horen bij dit profiel en keuzevak? Welke producten kun je maken en hoe doe je dat? En hoe verbinden we kooklessen aan een gezonde kantine?

De lessen zullen een klein deel theorie bevatten en vooral heel erg praktisch zijn. Je gaat zelf aan de slag met groenten uit het seizoen, alsof de groenten zo uit de schooltuin komen. We gaan technieken  uitproberen en maken zelf onze lunch. Gezonde soep(en), gezonde (koude en warme) snacks en dips, gezonde salades, en gezonde groenteschotels geven inspiratie voor de eigen lessen en gezonde kantine, worden geproefd en uitgeprobeerd.

  • Trainer: Peter Heijmen, docent Horeca en Bakkerij bij Rijn IJssel
  • Kosten: € 30 incl. lunch (het grootste deel van de bijscholing wordt bekostigd door OCW en VO-raad)
  • Groepsgrootte: Max. 12 deelnemers

Onderwerpen zijn:

Warenkennis

Warenkennis kan worden toegepast op verschillende manieren.  Aan de ene kant kijken we naar de biologische indeling van de groenten en daarnaast kijken we naar bereidingswijzen, seizoenen en verkrijgbaarheid van groenten. Natuurlijk komen hierbij ook de alternatieve eiwitbronnen aan bod zoals paddenstoelen en peulvruchten.

Keukentechnieken

Bij keukentechnieken draait het om de bewerking van de groenten zoals het schoonmaken, opdelen en het verwerken (koud en warm). Hierbij komen snijtechnieken aan bod, het op de juiste manier verdelen van de producten en de voorbereiding van de producten.

Kooktechnieken

Kooktechnieken zijn er legio maar in de cursus kiezen voor technieken die je ook in je eigen lessen zou kunnen gebruiken. Sommige kooktechnieken komen praktisch aan bod, andere technieken  theoretisch. Het is belangrijk inzicht te hebben in de keuzemogelijkheden van bereiden van groenten en de kenmerken van een bepaalde techniek. Te denken valt aan: blancheren, pocheren, koken, stomen, frituren, bakken, grillen, glaceren, stoven, gratineren, vacuüm bereiden, konfijten en roken.

Verduurzamen

Afval bestaat niet! Alles wordt verwerkt tot en met de meeste schillen aan toe. Ooit gedacht dat je aardappelschillen zou kunnen gebruiken en dat het ook erg lekker is? Duurzaamheid speelt een grote rol in de keuken van nu. Denk bijvoorbeeld ook aan wecktechnieken.