Nieuws

DNA van tulp in kaart gebracht

In recordtijd is het complexe genoom van de tulp in kaart gebracht. Nu het DNA in beeld is, opent dit de weg tot een meer doelgerichte veredeling op resistentie tegen ziekten.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteeltsector is hoog voor gewassen als lelie, roos, iris en gladiool. Kijk je naar de top 10 van gewassen meet het hoogste gebruik van kilo's werkzame stof per hectare, dan nemen bol- en knolgewassen driekwart van alle gewasssen in. Wil je werken aan verduurzaming van gewassen, dan kan dat via veredeling op resistentie tegen ziekten en plagen. Wanneer je het genoom van die gewassen in kaart hebt gebracht, kan die veredeling veel doelgerichter. Maar het in kaart brengen van het genoom - het sequencen van DNA - is een tijdrovende klus.

DNA

Het eerste genoom dat in kaart gebracht is, is het menselijk genoom, meldt vakblad Greenity. In 1990 begonnen wetenschappers uit 5 landen aan een project om het menselijk DNA in kaart te brengen. Dat project duurde 15 jaar en kostte 1 miljard dollar. In 2006 was de technologische ontwikkeling al zo ver gevorderd dat in drie jaar tijd het genoom van de pandabeer in kaart gebracht kan worden. Nu kan het nog sneller en wrodt het genoom van verschillende plantensoorten in kaart gebracht. Onlangs het genoom van de tulp in kaart gebracht, zo is te lezen in het artikel 'DNA tulp in recordtijd ontrafeld'.

Tulp

Het Leidse Getechnbedrijf BaseClear begin in mei 2017 met de sequencing van het tulpen DNA. Het genoom van de tulp is nogal nogal complex, zo is te lezen in het artikel. Met de technieken uit 2006 zou het 700 jaar duren om het volledige genoom in kaart te brengen. In het artikel meldt Hans van den Heuvel van het gentechbedrijf vol trots dat het DNA nu ontrafeld is. Het is een begin voor een meer doelgerichte veredeling, zo meldt Greenity.

(Bron foto: Pixabay )