Nieuws

Dalende salmonellabesmetting in pluimveevoer

Veevoer is de grootste besmettingsbon van salmonella in de pluimveehouderij. Door strenge regelgeving en inspanningen van de veevoerfabrikanten daalt de besmetting van het pluimveevoer. Maar een 100% garantie op salmonellavrij voer is niet mogelijk.

Salmonellabacteriën in vlees of eieren kunnen bij consumptie lijden tot voedselvergiftiging. Mensen worden ziek, krijgen darmklachten of diarree. Om besmetting te beperken is er strenge regelgeving. Zo moeten pluimveehouders, slachterijen en veevoederfabrikanten voldoen aan hygiënecodes (HACCP). En deze bedrijven zijn verplicht een salmonellabesmetting te melden bij de NVWA. Veevoederfabrikanten doen hun uiterste best salmonellabesmettingen te voorkomen.

Pluimveevoer

Dat laatste is belangrijk, want veevoer is de grootste besmettingsbron van salmonella in de pluimveehouderij, schrijft vakblad Pluimveeweb. De bacterie komt binnen via grondstoffen zoals granen, oliën en zaden. Toch komt salmonella nog steeds voor in het pluimveevoer. Jan Breteler van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zegt in het artikel 'Lastig om besmetting via voer aan te tonen' te vermoeden dat dat veevoer nog steeds een van de grote boosdoeners is, maar dat dit lastig aan te tonen is.

Salmonellabesmetting

Dat pluimveehouders zorgen hebben over het voer, is niet zo gek. Zo bleek dat tussen 2002 en 2009 12 % van het Amerikaanse veevoer met salmonella besmet was. En in 2012 bleek dat in Canada 10 % van het veevoer besmet was. In beide landen zijn de maatregelen intussen verscherpt. In Nederland was in 2012 1% van het veevoer besmet, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Ook hier is de situatie verbeterd.

Dalende trend

Zo blijkt uit onderzoek van SecureFeed dat in 2014 0,34% van het veevoer besmet was. De salmonellabesmetting is dalende, denkt directeur Frank Jorna van SecureFeed, de organisatie die de veiligheid van diervoerders beheerst. Recente cijfers van SecureFeed laten zien dat in 2015 en 2016 respectievelijk 0,19% en 0,12% van het pluimveevoer besmet is. Ondanks de dalende trend is een is een 100% garantie op salmonellavrij voer niet mogelijk. 'Met deze cijfers blijft het een feit dat één op de tweehonderd vrachtwagens besmet voer heeft,' schrijft het vakblad.  'De salmonellabacterie is gewoonweg een te hardnekkige vijand die overal en altijd uit het niets op komt dagen.'

(Bron foto: Shutterstock)