Nieuws

De Mississippi modderschildpad als huisdier

Roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden mogen als huisdier niet meer gehouden of verhandeld worden. Maar als je toch graag een schildpad als huisdier wilt, is de Mississippi modderschildpad een geschikt alternatief.

Op de CITES lijst staan beschermde dieren die je niet als huisdier mag houden. De roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden vallen daar sinds kort ook onder. Wil je toch een schildpad als huisdier, dan is volgens een artikel uit Dibevo-Vakblad, de Mississippi modderschildpad een geschikt alternatief.

Paringsdrang

De Mississippi modderschildpad (Kinosternon subrubrum hippocrepis) komt uit het gelijknamige gebied in de Verenigde Staten en kunnen ongeveer 40 jaar oud worden. De Mississippi modderschildpad kun je het beste individueel huisvesten. Ze hebben van nature een groot leefgebied van circa 500 vierkante meter. Mannetjes hebben een behoorlijk grote paringsdrang. Wanneer je ze samen met vrouwtjes huisvest, heb je de kans dat het vrouwtje er onder lijdt.

Terrarium

Schildpadden houden een winterslaap, zowel in het wild als in gevangenschap. Ze verstoppen zich in het water of onder het zand en komen in het vroege voorjaar weer tevoorschijn. Modderschildpadden hebben een terrarium nodig van kleinhout, een zandstrandje en een warme lamp er boven. Een waterhoogte van 15 centimeter is voldoende, want het zijn slechte zwemmers.

Alleseter

In het wild is een modderschildpad een alleseter. Ze hebben sterke kaken en kunnen goed mosselen, slakken, insecten, kreeften en vis eten. Maar ook waterpest en eendenkroos. Zorg voor variatie in het eten en voorkom overvoeren. In de kalkbehoefte van schildpadden kun je voorzien door bijvoorbeeld schaal van kippeneieren of stukjes sepia in het water te leggen.

In Dibevo-Vakblad kun je meer informatie vinden over het houden en verzorgen van dieren. Zoek hier binnen de collectie van Groen Kennisnet naar artikelen uit Dibevo.

Je kunt ook verder lezen hoe je de schildpad moet houden in de LICG huisdierenbijsluiter.

(Bron foto: A. Hoffmann, Flickr)