Nieuws

De smaak van rauwe melk

De smaak van rauwe melk is uniek, schrijft vakblad Veeteelt. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar een boerderij die rauwe melk verkoopt via een melktap. Gezondheidsrisico's zijn er wel, maar die zijn zwaar overschat.

Rauwe melk kun je in Nederland alleen kopen bij melkveehouders. Nederlandse winkels mogen geen rauwe melk verkopen. Wettelijk mogen zij alleen melk verkopen die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Steeds meer melkveehouders verkopen hun rauwe melk via melktaps, schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Rauwe melk: gezond of gevaarlijk?'. In Nederland zijn op dit moment zo'n 75 boerderijen met melktaps die rauwe melk verkopen, schat melktapdealer Rob Scherpenzeel. In Vlaanderen zijn er ook wel melktaps, maar veel minder vanwege strikte regelgeving. Is het drinken van rauwe melk wel gezond?

Gezond

Ja, denken voorstanders. Het is bijvoorbeeld heilzaam voor mensen met allergieën en eczeem. Mensen met lactose-intolerantie verdragen onbewerkte melk makkelijker. Dat blijkt ook uit onderzoek van Joost Neerven bij het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen. Vakblad 'De zelfkazer' bericht er over in het artikel 'Je voordeel doen met (rauwe) melk'. Zo bevat rauwe melk eiwitten of antistoffen die kunnen zorgen voor weerstandsverhoging in het slijmvlies in het gebied van de mond, keel en neus. Die eiwitten kunnen ook het verkoudheidsvirus deels neutraliseren. Uit epidemiologische studies blijkt bovendien dat de consumptie van rauwe melk de kans op oorontsteking kan verkleinen. Daarnaast zou rauwe melk - aldus de voorstanders - bacteriën bevatten die een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Risico's

Maar tegenstanders zien juist een risico omdat er ook gevaarlijke bacteriën in de melk kunnen zitten. Daarom adviseren het diverse organisaties zoals het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rauwe melk eerst te koken. Want rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli en Listeria.

De melk kan besmet raken door bacteriën op de uierhuid van de koe of via het voer. Daarom is hygiënisch werken voor melkveehouders die zelf melk verkopen, heel belangrijk. Ook de consument zelf heeft eenv erantwoordelijkheid door de melk in schone flessen te vervoeren.

Melktap

De risico's van het drinken van rauwe melk zijn zwaar overschat vindt biologisch melkveehouder Stephen Hook in Engeland. Hij verkoopt wekelijks zo'n 6000 tot 7000 liter rauwe melk. Hij zegt in het artikel dat hij een keer een fles rauwe melk veertien dagen lang ongekoeld buiten heeft gezet. 'Na tien dagen bleken alle ziekteverwekkers te zijn verdwenen. De goede bacteriën hadden ze weggeconcurreerd,' aldus de melkveehouder. Maar ook hij is er zich van bewust dat je hygiënisch moet werken.

De Nederlandse melkveehouders Nico en Magdalène Captein in Zoeterwoude verkopen wekelijks zo'n 120 liter rauwe melk via de melktap voor 1 euro per liter. Ze doen dat als extra service bij hun kaaswinkel. 'Hoe leuk ook, rijk word je niet van het verkopen van rauwe melk,' aldus Captein.

(Bron foto: Pixabay)