Nieuws

De zadenkluis op Spitsbergen opent de deuren

ICARDA, het internationale veredelingsinstituut voor Noord- Afrika, heeft zaadmonsters terug gevraagd uit de Global Seedvault in Spitsbergen. Het gebouw in Aleppo, Syrië, is verlaten en de onderzoekers zijn uitgeweken naar andere landen in de regio.

Veiligheidsnet

In 2008 werd de Global Seedvault in Svalbard (Spitsbergen) geopend. Deze zadenkluis is in het leven geroepen en gefinancierd door de Global Crop Diversity Trust en de Noorse regering. De kluis is geen genenbank maar dient als veiligheidsnet voor collectiehouders. In het verleden zijn door oorlog in voormalig Joegoslavië of door natuurgeweld zoals overstromingen in de Philippijnen waardevolle delen van collecties verloren gegaan.

Genenbanken en andere collectiehouders wereldwijd kunnen monsters uit hun collectie opsturen om te laten opslaan in deze ondergrondse kluis. Ver van oorlogen en onder omstandigheden waarbij, ook als de elektriciteit uitvalt, de zaden nog decennia goed blijven. De zaden kunnen alleen teruggestuurd worden naar de genenbank die het materiaal gestuurd heeft. De Svalbard portal laat zien dat per september 2015, 66 collectiehouders meer dan 850.000 monsters hebben ingestuurd.  

ICARDA  

ICARDA, (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas) is in 1977  opgericht. Het hoofdkantoor was in Aleppo en er zijn verschillende onderzoeksstations in de regio. Er wordt gewerkt in verschillende onderzoeksprogramma’s. Eén daarvan beslaat het bewaren van biodiversiteit en het ontwikkelen van nieuwe rassen van met name tarwe, gerst en peulvruchten.

Vanaf 2012 is het hoofdkantoor vanwege de oorlog verplaatst naar Beiroet, Libanon. Onderzoekers zijn uitgeweken naar de verschillende onderzoekscentra en proefstations in andere landen in de regio zoals Marokko, Libanon, Tunesië en Egypte.

ICARDA heeft in 2008 de eerste zending van in totaal ruim116.000 monsters laten opslaan in de seedvault. De directeur van ICARDA, Mahmoud Solh, heeft onlangs al deze monsters teruggevraagd. Hiermee kunnen de onderzoekers aan het werk om nieuwe rassen te ontwikkelen die de komende decennia Noord Afrika van voedsel kunnen voorzien. Ze zullen ook de zaden uit de collectie verversen en weer terugsturen naar Spitsbergen.

Hiermee is, helaas, aangetoond dat de zadenkluis nodig is als veiligheidsnet.

(Bron foto:www.croptrust.org)