Nieuws

Duurzaam kaas maken

De nieuwe kaasmakerij van Cono gaat 30 tot 40 procent energiezuiniger per kilo kaas produceren dan de oude.

In de Beemster Polder werd eind vorig jaar de nieuwe locatie van Cono Kaasmakers geopend. De ambitie van het bedrijf is om in de nieuwe kaasmakerij klimaatneutraal te gaan produceren. In het artikel ‘Duurzaam kaas maken met ambachtelijke elementen’ uit Fluids Processing wordt beschreven hoe de makers van onder andere Beemster kaas dat voor elkaar willen krijgen.

Besparing

Om tot een duurzaam productieproces met besparing van water, warmte en koude te komen, hebben de bouwpartners van de nieuwe kaasmakerij nauw samengewerkt. Dit resulteerde in een combinatie van technieken en maatregelen die het gebruik van gas en elektra verlaagt met ongeveer 25 procent en het gebruik van leidingwater met 76 procent. ‘Op jaarbasis moet dit uitkomen op een besparing van 15 procent gas, 8 procent elektriciteit, 76 procent leidingwater, 47 procent afvalwater en 52 procent vervuiling in het afvalwater. De nieuwe kaasmakerij is dan 30 tot 40 procent energiezuiniger per kilo kaas dan de oude’, is in het artikel te lezen.

Hergebruik

Hoe de besparing tot stand komt, wordt ook vermeld. “We maken in het hele gebouw gebruik van HR elektromotoren, HR luchtbehandeling, isolatie van gebouw en processen, van duurzame en natuurlijke materialen als glas, hout en marmoleum, optimale waterzuivering, daglichtsturing, zonnepanelen, groene stroom en warmtekrachtkoppelingen en warmtepomp in combinatie met warmte- en koudeaccu’s. Zo wordt warmte uit het proces via buizen in de plafonds hergebruikt voor het kantoorgedeelte voor in het gebouw’, zegt de manager Duurzaamheid van Cono.

Ambacht

Bij een aantal processen is bewust niet gekozen voor efficiency, zoals bij het draineren. ‘Dit blijft handmatig zodat de wei op een natuurlijke manier door de wrongel kan trekken. Deze ambachtelijke stap, essentieel voor de smaak van Beemster kaas, blijft hetzelfde. Dit duurt langer dan met een continu draineermachine, maar we doen hierin geen concessies’, aldus de directeur Operations en Technology van Cono.
Het ambacht is ook een van de onderwerpen dat in het artikel  ‘Cono blijft ouderwets kaasmaken’ aan bod komt. Daarin wordt directeur Eric Hulst van Cono geïnterviewd over het bedrijf.

Foto: Pixabay