Nieuws

Duurzame chocola verlangt eerlijke cacaoprijs

De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan verduurzaming van de cacaoproductie. Volgens de Cacao Barometer 2015 moet dan eerst de armoede van de cacaoboeren aangepakt worden.

In het nieuwsbericht 'Ook in cacaosector actie voor leefbaar loon' op de website van het tijdschrift voor maatschappelijk verantwoord ondernemen P+ wordt uitgelegd wat het probleem is: 'Iedereen wil duurzaam geproduceerde chocolade, maar niemand is bereid daarvoor de prijs te betalen.' Aldus Antonie Fountain, coördinator van The Voice Network, tijdens een internationale conferentie over cacao, in Amsterdam.

Extreme armoede

Volgens het bericht leven vooral de cacaoboeren in West-Afrika in extreme armoede. In Ivoorkust, ’s werelds belangrijkste cacaoproducent, verdient een gemiddelde cacaoboer zo’n 50 dollarcent per dag. Dat zou vier keer zo hoog moeten zijn om boven de armoedegrens van 2 dollar uit te komen. Een leefbaar loon, voldoende om te voorzien in de basisbehoeften, ligt nog een stuk hoger. Een groep van organisaties heeft daarom het initiatief genomen om de omstandigheden in de cacaosector te onderzoeken.

Cocoa Barometer 2015

De uitkomst hiervan is de Cocoa Barometer 2015. Dit onderzoek, waar vanuit Nederland Oxfam Novib, Hivos, FNV Mondiaal en Solidaridad aan deelnemen, maakt duidelijk dat de initiatieven om de sector te verduurzamen de cacaoboeren nog nauwelijks iets oplevert. 'Hun stem wordt nog nauwelijks gehoord', aldus Fountain, co-auteur van de Barometer in P+. De Barometer is bedoeld om het feitelijke inkomen van de cacaoboeren in West-Afrika in kaart te brengen. De slechte economische situatie zorgt voor allerlei problemen, zoals kinderarbeid. Omdat de cacaoprijzen zo laag zijn, houden steeds meer (jonge) cacaoboeren het voor gezien.

Grote bedrijven

De cacaosector wordt sterk gedomineerd door een handjevol grote bedrijven. De meeste daarvan hebben zich de afgelopen jaren gecommitteerd aan verduurzaming van de cacaoproductie. De organisaties achter de Cacao Barometer roepen hen op zich niet alleen te richten op hogere productie, maar ook om boeren fatsoenlijk te betalen. Hierdoor zal chocolade voor consumenten waarschijnlijk wel duurder worden.


(Bron foto: Pixabay)