Nieuws

Duurzame kleding in ontwikkeling

De kledingverkoop is tussen 2000 en 2015 verdubbeld. Maar achter de kledingindustrie gaat veel milieuschade schuil. Er komen steeds meer alternatieve grond- of verfstoffen beschikbaar voor duurzame kleding.

Tussen 2000 en 2015 is de kleding verkoop verdubbeld naar ruim 100 miljard stuks per jaar. Naar schatting is 63% van die kleding synthetisch. Bij het wassen van stoffen als polyester, nylon en acryl komen microplastics vrij die in de oceanen terechtkomen. Naar schattig is een derde van alle microplastics in zee afkomstig uit kleding.

En ook natuurlijke stoffen kunnen milieubelastend zijn. Zo is de katoenproductie verantwoordelijk voor 11% van het wereldwijde gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarom is verduurzaming van de kledingindustrie nodig. Wageningse wetenschappers werken aan die verduurzaming. Het Wageningse universiteitsblad Resource zet de ontwikkelingen op een rij in het artikel 'Stof tot nadenken'.

Milieu-impact

Natuurlijke stoffen als katoen, linnen, wol en zijde en hennep lijken een goed alternatief voor de synthetische grondstoffen. Maar aan sommige van de natuurlijke stoffen kleven ook nadelen. Naast het bestrijdingsmiddelengebruik in de katoenteelt, hebben de productie van wol en zijde ook impact op het milieu. De teelt van de moerbeiblaadjes voor de zijderups kost bijvoorbeeld veel energie. De milieu-impact van vlas en hennep is minder groot, daarom kijken onderzoekers hoe je op een rendabele manier kleding van deze grondstoffen kunt maken.

Biobased

Naast natuurlijke vezels, kun je ook gebruik maken van nieuwe biobased stoffen. Zo zou je synthetische stoffen kunnen maken van bioplastics. Polymelkzuur (PLA) kun je maken door fermentatie van suikerriet en zetmeelproducten. En in Wageningen is het gelukt padddenstoelenleer te ontwikkelen.

Kleurstoffen

Het kleuren, bleken en stonewashen van textiel veroorzaakt 20% van alle industriële waterverontreiniging in de wereld. Daarom werken Wageningse onderzoekers ook aan alternatieve natuurlijke kleurstoffen die geproduceerd worden door algen en bacteriën. Zo kun je met mico-algen een blauwe kleurstof ontwikkelen. Of je gebruik restinkt uit de cartridges van inkjetprinters.

Hergebruik

Hergebruik is natuurlijk een goede manier om de mode-industrie te verduurzamen. Nu wordt niet meer dan 1% van alle geproduceerde kleding gebruikt om nieuwe kleding van te maken. 14% eindigt als isolatiemateriaal, schoonmaakdoekjes of matrasvulling en de rest, 85% wordt verbrand of gestort.

Je kunt kleding mechanisch recyclen door kleding uit elkaar te pluizen en daarvan nieuwe draden te spinnen. Maar gerecyclede vezels zijn korter, en scheuren makkelijker. Tweedehands kleding is het beste voor het milieu, meldt Resource. En natuurlijk kunnen consumenten ook bewuster consumeren. Minder wegwerpmode kopen en letten op duurzaamheid is het devies.

(Bron foto: Pixabay)