Nieuws

Een teek? Pak 'm beet!

Wie vaak in een groene omgeving komt, kan door een teek gebeten worden. Daarom is er van 13 tot en met 19 april een bewustwordingscampagne: 'De Week van de teek'.

Teken zijn erg kleine platte diertjes. Ze hebben acht poten en horen daarom tot de spinnen. Je vindt ze vooral in het groen: bossen, duinen, parken en tuinen. Ze zitten in hoog gras, verterende bladeren of het mos. Wanneer je door het hoge gras loopt of bladeren opruimt, stappen de teken over. De teek zoekt dan een warm en beschut plekje op je lichaam: in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet of de randen van je ondergoed en bijt zich vast. De teek zuigt bloed op. Je merkt het omdat het begint te jeuken.

Lyme

Het probleem is dat teken een gevaarlijke bacterie kunnen overdragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi, gaat te werk als een sluipmoordenaar. Kenmerkend voor die ziekte zijn gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen (vooral uitval van gezichtszenuwen of pijnklachten in een arm of been) en hartritmestoornissen. In het laatste stadium, dat in twee tot vijf procent van de gevallen voorkomt, kan de ziekte langdurig worden en tot vervelende huidaandoeningen leiden.

Maatregelen

Met de campagne 'Week van de teek' willen de samenwerkende organisaties zorgen dat mensen zich bewust worden van de gevaren. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen:

  • Draag gesloten en huidbedekkende kleding van een lichte kleur, als je in het groen werkt of recreëert.
  • Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel. Herhaal dit iedere 2 uur.
  • Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas.
  • Zorg voor een tekenverwijderaar en betadine in de EHBO-kist.
  • Controleer het lichaam en kleding tijdens het werk op loslopers. Gevonden teken doodmaken of inplakken in plakband en in de afvalbak deponeren.
  • Controleer het lichaam en kleding altijd direct ná werkzaamheden of verblijf in de natuur.

Meer informatie vind je in het dossier 'Ziekte van Lyme' op Groen Kennisnet of op de website van Week van de teek. Voor kinderen is er een aparte kinderpagina en een game. En Teken kun je melden op natuurkalender.


(Bron foto: F Gassner)

Publicaties

(1)