Nieuws

Eendenkroos op je bord

Eendenkroos is een interessante eiwitbron, ook voor menselijke consumptie. Uit een studentenonderzoek blijkt dat westerse consumenten best bereid zijn eendenkroos op het menu te zetten, maar dan is voorlichting essentieel.

Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst te kunnen blijven voeden, zullen we naast dierlijke eiwitbronnen, gebruik moeten maken van andere eiwitbronnen. Naast al bestaande plantaardige eiwitbronnen, denk aan peulvruchten, zijn er ook mogelijk nieuwe eiwitbronnen zoals micro-algen, zeewier, insecten of eendenkroos.

Eendenkroos

Eendenkroos is een interessante eiwitbron, schrijft Myrthe de Beukelaar in de inleiding van haar MSc-Thesis, omdat deze drijvende plantjes snel groeien, makkelijk te telen zijn in een bassin, ze geen aanvullende bemesting nodig hebben en een hoog gehalte hebben aan hoogkwalitatieve eiwitten. De CO₂-footprint van de teelt van eendenkroos is laag.

Eiwtibron

Eendenkroossoorten behoren tot de familie Lemnaceae. Er zijn vijf geslachten (Spirodela, Lemna, Landoltia,Wolffia, en Wolffiella) en ongeveer 40 soorten bekend. Ze vermenigvuldigen zich snel door hun vegetatieve voortplanting en kunnen zo grote drijvende kolonies vormen op het wateroppervlak, die bovendien makkelijk te oogsten zijn. Eendenkroos zou ook in humane voeding een goede eiwitbron zijn, maar vormen in westerse landen nog geen onderdeel van ons dieet. Anders is dat in sommige landen in Zuidoost-Azië.

Khai-Nam

In landen als Laos, Thailand en Myanmar wordt eendenkroos als de groente 'Khai-Nam' gegeten. Het zou interessant zijn wanneer eendenkroos ook in westerse landen als groente wordt geaccepteerd. In haar scriptie 'The effect of positive information and meal-fit on the acceptability of duckweed as human food, in the Netherlands' gaat De Beukelaar in op mogelijkheden om eendenkroos op het menu te krijgen.

De studente interviewde consumenten of vroeg hen een digitale vragenlijst in te vullen. Uit de resultaten van het onderzoek concludeert De Beukelaar dat voorlichting een belangrijke rol speelt bij de acceptatie van eendenkroos. Wat ook helpt is of eendenkroos past in het eten. Zo wordt eendenkroos makkelijker geaccepteerd in salades of als garnering dan in stamppot of andere maaltijden.

(Bron foto: Pixabay)