Nieuws

Effect Russische boycot op agrarische export valt mee

Deze week werd bekend dat de Russiche president Poetin het importverbod op voedsel uit onder andere Nederland met een jaar heeft verlengd, als antwoord op verlenging van de sancties tegen Rusland door de Europese Unie. LEI Wageningen UR onderzocht het effect van de boycot op de agrarische export.

In de notitie 'Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015' hebben de onderzoekers gekeken naar de gevolgen van het invoerverbod op de invoer van vlees, zuivel en groente en fruit uit de EU dat op 7 agustus 2014 werd ingesteld. Door de maatregel daalde de directe export van agrarische producten van Nederland naar Rusland in 2014 met 25% ten opzichte van 2013. Die terugval zit hem vooral in de export van vlees en zuivel, want de export van groente en fruit kwam zelfs wat hoger uit door de grotere export van uien in de eerste helft van 2014 en het feit dat de piek voor groente  en fruit normaliter in de eerste maanden van het jaar valt, dus nog voor de boycot.

Nieuwe markten, hogere prijzen

Na het wegvallen van de Russische markt zijn de exporteurs op zoek gegaan naar afzetmarkten in andere landen. Het lijkt erop dat dit effect heeft gehad, want de Nederlandse exportwaarde van groente en fruit naar Polen, Saoedi-Arabië, Brazilië en Turkije is in de eerste maanden van 2015 flink gegroeid. Hierdoor, maar ook door de invloed van hogere prijzen op de exportwaarde, lijkt het effect van de boycot op deze sector beperkt. Voor zuivelproducten geldt volgens de onderzoekers eigenlijk hetzelfde beeld, al is er wel een terugval geweest in de totale zuiveluitvoer van oktober 2014 tot januari 2015. De trend van de afgelopen jaren is echter nog steeds positief. Al met al lijken de negatieve effecten van de boycot dus beperkt gebleven tot een tijdelijke terugval van opbrengsten. En zonder de boycot waren de exportresultaten vermoedelijk nog beter geweest.


(Bron foto: Thinkstock)