Nieuws

Eigen boerenmelk smaakt naar meer!

Op maandag 30 maart organiseerden de Kenniswerkplaats van Gebiedscoöperatie O-gen, FoodValleyNL, Gelderland Valoriseert! en het HAN Biocentre de workshop ‘Melk van eigen koeien’ op het bedrijf De Boerenstee in Woudenberg.



Vraag naar puurheid

Ondernemer Clara van Ravenhorst zoekt naar oplossingen om de pure (nog rauwe) melk van de koeien op haar bedrijf op kleine schaal te behandelen, zodat deze microbiologisch veilig wordt. Het zou helemaal mooi zijn als deze melk na behandeling nog steeds zijn volle, oorspronkelijke pure smaak behoudt en betaalbaar blijft.

De vraag naar het aanbieden van pure, rauwe melk komt op steeds meer plekken in de regio naar voren. Consumenten vragen om pure melk om reden van smaak en gezondheid. Boeren willen graag aan deze vraag voldoen, maar lopen tegen wettelijke en hygiënische eisen aan. Ruim 45 experts en studenten van de Hogescholen Van Hall Larenstein, Saxion, Arnhem-Nijmegen, STOAS Vilentum en van Wageningen Universiteit hebben zich tijdens de workshop verdiept in diverse aspecten van dit vraagstuk.

Melk is een bijzonder product

Bij de start van de workshop is onder de deelnemers een smaaktest gehouden van verschillende soorten melk; halfvolle en volle supermarktmelk, pure en gekookte melk van De Boerenstee en pure melk van Boerderij Veld en Beek uit Doorwerth. Deze blinde smaaktest wees uit dat de pure melk van de deelnemende boerderijen qua smaakbeleving boven de supermarktproducten uitstijgt. Een eerdere smaaktest wees uit dat de smaak van melk ook per bedrijf kan verschillen. Met bedrijfsvoering kan een boer dus de smaak van melk beïnvloeden en zo werken aan een onderscheidend kwaliteitsproduct. Naast dat pure melk lekkerder uit de test komt, worden hier ook goede gezondheidseigenschappen aan toegeschreven. Belangrijke bouwstenen en enzymen verdwijnen vaak na fabrieksmatige conserveringstechnieken. Verschillende boeren in de regio willen graag op lokale schaal deze hoge kwaliteit kunnen leveren aan hun klanten.

Mogelijkheden voor ondernemers

Op kleine schaal zijn er mogelijkheden om pure melk te pasteuriseren. De techniek en de apparaten die dit nauwkeurig kunnen, zijn beschikbaar, zo bleek tijdens de workshop. Er wordt nader onderzocht of deze ‘aan-bedrijf-bereiding’ uiteindelijk ook de goedkeuring van de Nederlandse keuringsinstanties kan krijgen, zodat hiermee ook een verkoopwaardig product ontstaat. Aan het einde van deze dag werd het idee gelanceerd om met een groep boeren verdere mogelijkheden te onderzoeken voor een mobiele en kleinschalige conserveringsmethode, die door ondernemers gezamenlijk (coöperatief) geëxploiteerd wordt. Behoud van smaak en eigenschappen staat bij de keuze van de beste techniek voorop. Er liggen goede kansen voor de ontwikkeling van een eigen kwaliteitsmelk van onze regio. Marktonderzoek zal dit moeten uitwijzen. Gebiedscoöperatie O-gen neemt binnenkort het initiatief om dit met haar leden en partners (waaronder FoodValleyNL en de aangesloten kennisinstellingen) verder op te pakken.

Contact

Hans Hubers (h.hubers@o-gen.nl) of Paulien Keijzer (p.keijzer@o-gen.nl) van Gebiedscoöperatie O-gen.


(Bron foto: O-gen.nl)