Studiedag

Er brood in zien: Als Warme Broodjes

Bakkers vinden zichzelf in razend tempo opnieuw uit. Wat is de staat van het broodbakken in Nederland?

Organisator Pakhuis de Zwijger en YFM
Datum

di 7 februari 2017 19:30 tot 22:30

Locatie Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 1019 HC Amsterdam
Zaal/kamer Kleine zaal

De 'nieuwe' ambachtelijke bakkers schieten als paddestoelen uit de grond. Toch koopt het gros van de Nederlandse bevolking zijn brood nog altijd bij de grootgrutter. Weer een andere groep lijkt helemaal van brood eten afgestapt te zijn. Welke ontwikkelingen zien we in Nederland? Is het allemaal wel zo vernieuwend of is het eerder 'ouwe jongens krentenbrood' met een fris etiketje? Tijdens deze elfde aflevering van Als Warme Broodjes onderzoeken we de staat van het broodbakken in Nederland.

Aan de Keukentafel

Aan de keukentafel gaan we in gesprek met bakkers! Alice den Boer is van origine een ambachtelijke bakker. Tegenwoordig ontwikkelt ze concepten en producten bij Bakkerij Pater die in de schappen van de supermarkt belanden. Eva Jansen is marketeer voor Bake Five, een coöperatie van zelfstandige bakkerijen in Nederland die brood en gebak leveren aan veel supermarkten. Hoe maak je de vertaalslag van handproductie naar machinale productie? En hoe zorg je voor goed en gezond brood op zo’n grote schaal?

Food Battle

De €5,- die je betaalt bij entree kun je tijdens ‘Als Warme Broodjes’ investeren in één bedrijf of initiatief. Tijdens deze editie van de Food Battle gaan twee broodondernemers met elkaar de strijd aan en proberen jou te overtuigen van hun idee. ICOON ontwikkelde een ambachtelijk broodje in de vorm van een ijshoorntje; het COONbroodje. Ingeborg Stadhouders vertelt ons hoe je broodjes in zulke bijzonder vormen bakt. BrouwBrood maakt brood met bierbostel, een restroom uit het bierbouwproces. Laila Blömer vertelt ons hoe hun broodje bijdraagt aan de circulaire economie. Op wie stem jij?

YFM talkshow: Als Warme Broodjes

Youth Food Movement presenteert 'Als Warme Broodjes', een reeks avonden in Pakhuis de Zwijger waarin je aan den lijve ondervindt wat voedselondernemers dagelijks op hun bord krijgen. Op welke manier dragen ondernemers bij aan een beter voedselsysteem? Elke aflevering komen mensen aan het woord die zich elk bezighouden met een ander onderdeel van het voedselsysteem. Kom langs en praat mee, want alle ingrediënten voor een avond vol toffe voedselverhalen zijn aanwezig. Ook leuk wanneer je zelf niet aarzelt een bedrijf in voedsel te beginnen!