Nieuws

Europese 'voedselwaakhond': kook rauwe melk

De European Food Safety Authority (EFSA), een Europees onderzoeksinstituut en adviesorgaan van de Europese Commissie, waarschuwde recent voor de gevaren van rauwe melk. Advies is de zuivel te koken.

Het nuttigen van rauwe melk, in het EFSA-rapport afgekort tot RDA (raw drinking milk, zie: Scientific Opinion on the public health risks related to the consumption of raw drinking milk) brengt diverse microbiologische gevaren met zich mee.

Gevaren

Zo stelt de EFSA dat er duidelijke links bestaan tussen het nuttigen van rauwe melk en ziektes onder mensen, veroorzaakt door met name Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Brucella melitensis, Mycobacterium bovis en Tickborne encephalitis virus. Het voorkomen van deze ziekteverwekkers in melk kan een intrinsieke reden hebben (het dier waarvan de melk komt, heeft bijvoorbeeld een ontsteking) of een extrinsieke reden (zoals door besmetting van de melk met faeces).

FoodHolland meldt dat de EFSA daarentegen niet precies kan bepalen in hoeverre rauwe melk een gezondheidsrisico vormt. 'In ieder geval zijn er in de Europese Unie tussen 2007 en 2013 in totaal 27 uitbraken van ziekten gemeld die aan de consumptie van rauwe melk gerelateerd waren' (EFSA waarschuwt voor gevaren van drinken rauwe melk). In het rapport is verder te lezen dat de verkoop van rauwe melk in sommige landen van de Europese Unie toegestaan is, maar dat consumenten doorgaans wel de instructie krijgen de melk te koken voor consumptie.

Kazen 'au lait cru'

Sommige kazen, meldt FoodHolland, zijn ook gemaakt van rauwe melk. In die gevallen staat op het etiket 'au lait cru'. FoodHolland attendeert haar lezers erop dat vooral deze groepen extra alert moeten zijn: zwangeren, ouderen, mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte) en baby’s en jonge kinderen. Betreffende laatstgenoemde groep en kaas: op Groen Kennisnet verscheen twee jaar geleden een bericht over kaasmaken (met rauwe kaas) op de basisschool.

Naar aanleiding van een vraag van een moeder over het mogelijke besmettingsgevaar van het werken met rauwe melk, is bacteriologisch onderzoek verricht. Zowel de rauwe melk, de gemaakte kaas als de bijgevoegde handleiding zijn in het onderzoek betrokken. De resultaten van het onderzoek deden de alarmbellen niet rinkelen. Desondanks stelden de onderzoekers 'dat hygiëne bij voedselbereiding met kinderen meer aandacht verdient' (zie bericht Keukenhygiëne: verplichte kost op school?).



(Bron foto: Pixabay)